“Αδύνατη η νομισματική ένωση με μία ανεξάρτητη Σκωτία”

Ανέφικτη θα ήταν η νομισματική ένωση μίας ανεξάρτητης Σκωτίας με την υπόλοιπη Μεγάλη Βρετανία, σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι αποφασίσουν στις 18 Σεπτεμβρίου υπέρ της απόσχισής τους, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ.

Μιλώντας σε μία συνάντηση με συνδικαλιστές, ο Κάρνεϊ αναφέρθηκε σε παλιότερη ομιλία του από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν είχε υποστηρίξει πως μία επιτυχημένη νομισματική ένωση θα απαιτούσε διασυνοριακές συμφωνίες για θέματα φορολογίας και δαπανών, καθώς και για τους κανόνες που διέπουν τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ υπενθύμισε πως και τα τρία κύρια πολιτικά κόμματα της Βρετανίας αντιτίθενται στο ενδεχόμενο μίας νομισματικής ένωσης με την ανεξάρτητη Σκωτία.

“Με αυτά τα δεδομένα, μία νομισματική ένωση είναι ασύμβατη με την ανεξαρτησία”, σχολίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Οι δηλώσεις αυτές του Κάρνεϊ θεωρούνται πλήγμα για την καμπάνια υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, καθώς οι υποστηρικτές της καμπάνιας προτείνουν την απόσχιση της Σκωτίας από τη Μεγάλη Βρετανία, χωρίς όμως να αλλάξει το νόμισμα.

Σημειώνεται ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το “ναι” των Σκωτσέζων στην ανεξαρτησία εμφανίζεται να καταγράφει μεγαλύτερα ποσοστά, μετατρέποντας το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου σε θρίλερ και κινητοποιώντας τη βρετανική κυβέρνηση, που δε θέλει σε καμία περίπτωση να ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία.