Αγωγή κατέθεσε σε βάρος ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας η κυβέρνηση του Ιράκ. Η Βαγδάτη υποστηρίζει ότι το ελληνικών συμφερόντων πλοίο μετέφερε παράνομα αργό πετρέλαιο από την αυτόνομη επαρχία του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Το πλοίο ανήκει στο στόλο της εταιρείας Marine Management Services (MMS).
Η αποδυναμωμένη κυβέρνηση της Βαγδάτης προσπαθεί επανειλημμένα να αποθαρρύνει, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενδεχόμενους πελάτες από το να αγοράζουν αργό πετρέλαιο από το Κουρδιστάν ανεξάρτητα από δική της μεσολάβηση.
Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ ανέφερε σήμερα ότι πέντε πλοία μετέφεραν αργό πετρέλαιο για λογαριασμό της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (ΚΠΚ) το οποίο παραλάμβαναν από ένα τουρκικό λιμάνι.
Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πότε και πού υπέβαλε την αγωγή της η κυβέρνηση του Ιράκ. Σύμφωνα με τη Βαγδάτη, οι ζημιές υπολογίζονταν σε "τουλάχιστον 318 εκατ. δολαρίων".
Η MMS, η οποία εδρεύει στην Αθήνα, ανέφερε ότι δεν έχει ενημερωθεί για καμιά διαδικασία δικαστικής δίωξής της από την ιρακινή κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι απλώς μετέφερε αγαθά, στο πλαίσιο συμβατικών της υποχρεώσεων.
«Δεν είμαστε μέρος αυτής της διένεξης και η όποια νομική προσφυγή εναντίον μας από μέρους της ιρακινής κυβέρνησης είναι σε λάθος κατεύθυνση, ασύνετη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρό τρόπο διότι δεν έχει βάση και υπόσταση», ανέφερε η MMS σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.
Η εταιρεία ανέφερε πως εάν υπάρχει οποιαδήποτε διένεξη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φορτίων που μετέφερε, αυτή πρέπει να διευθετηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση στη Βαγδάτη και την ΚΠΚ, «είτε μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό μιας νομικής διαδικασίας».
Οι Κούρδοι άρχισαν να εξάγουν αργό τον Μάιο, διαμέσου ενός ανεξάρτητου πετρελαιαγωγού που φθάνει από τα κοιτάσματα στο βόρειο Ιράκ στο έδαφος της Τουρκίας και από εκεί καταλήγει σε έναν τερματικό σταθμό στο λιμάνι Τζεϊχάν, στην Μεσόγειο. Μέχρι σήμερα, έχουν φορτωθεί σε δεξαμενόπλοια πάνω από 10 εκατ. βαρέλια αργού από το λιμάνι αυτό, όπως ανέφερε σήμερα το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας.