Η Ρωσία ήρε το εμπάργκο στις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από δύο εταιρείες στη Σερβία, ανέφερε σήμερα η κυβερνητική υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας των τροφίμων, στην προσπάθεια προφανώς να προσεταιριστεί την υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα εν μέσω της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τη Δύση, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Ρωσία επέβαλε εμπάργκο ενός έτους στις εισαγωγές κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία σε αντίποινα για τις οικονομικές κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση σχετικά με τον ρόλο της στην ουκρανική διένεξη.
Η Μόσχα αναζητεί νέους προμηθευτές και έχει ζητήσει από διάφορες χώρες, όπως η Βραζιλία, να αυξήσουν τις εξαγωγές τροφίμων στη Ρωσία ώστε να αντισταθμιστεί η επίπτωση των κυρώσεων.
Η υπηρεσία κτηνιατρικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου Rosselkhoznadzor ανέφερε σήμερα πως έχει συμπεριλάβει δύο σερβικές εταιρίες στον κατάλογο των εταιριών στις οποίες επιτρέπεται η πώληση γαλακτοκομικών προϊόντων στη Ρωσία και στην τελωνειακή ένωσή της με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.
Ανέφερε πως στις εταιρίες είχε απαγορευτεί να εξάγουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία, λόγω αδιευκρίνιστων παραβιάσεων των κανονισμών για τα τρόφιμα, πρόσφατα, σε ημερομηνία που δεν διευκρινίζεται.
Η υπηρεσία ήρε το εμπάργκο ακριβώς τη στιγμή που η ΕΕ ζήτησε από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, περιλαμβανομένης και της Σερβίας, να μην εκμεταλλευτούν την απαγόρευση που επιβάλλει το Κρεμλίνο στις εισαγωγές διατροφικών προϊόντων από τη Δύση, συνεχίζει το Ρόιτερς.
"Γιατί τώρα; Ίσως οι Σέρβοι θελήσουν να χρησιμοποιήσουν την παρούσα κατάσταση και να εισέλθουν στη (ρωσική) αγορά όσο περισσότερο γίνεται", δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο.
Ορισμένοι Σέρβοι παραγωγοί τροφίμων, ιδίως οι παραγωγοί φρούτων, έχουν καταγράψει μια ραγδαία αύξηση στη ζήτηση από τη Ρωσία, ωστόσο η παραγωγική ικανότητα είναι περιορισμένη. Το 2013, μόλις το 7,2% των συνολικών εξαγωγών της Σερβίας, αξίας περίπου 65 εκατομμυρίων δολαρίων, κατευθύνθηκε στη Ρωσία, καταλήγει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.