Μαίνεται ο “πόλεμος” της Αργεντινής με τον δικαστή Γκρίζα

Σφοδρή επίθεση κατά του δικαστή Τόμας Γκρίζα, που εδώ και εβδομάδες είναι persona non grata στην Αργεντινή, λόγω της απόφασής του να μπλοκάρει τις πληρωμές της χώρας προς τους δανειστές που δέχθηκαν αναδιάρθρωση του χρέους, εξαπέλυσε εκ νέου ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Κριστίνα Κίρσνερ, Χόρχε Κάπιτανιτς, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι, αν και είναι εφικτό να αναστείλει την απόφασή του και να επιτρέψει στη χώρα να “ανασάνει” οικονομικά, δε θα το κάνει.

“Ο δικαστής δεν έχει κάνει τίποτα, δεν έχει λύσει τίποτα”, σχολίασε σε ρεπόρτερ ο Κάπιτανιτς. “Όσον αφορά στις αποφάσεις του δικαστή, οι ελπίδες της Δημοκρατίας της Αργεντινής είναι, στην πραγματικότητα, μηδενικές”, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός δικαστής έχει συγκαλέσει νέα ακροαματική διαδικασία για σήμερα, αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις σε βάρος του από το Μπουένος Άιρες, που τον κατηγορεί ότι καταστρατηγεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Αργεντινής.

Ο Γκρίζα διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα στην κυβέρνηση της Αργεντινής ότι δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στις διαπραγματεύσεις με τα "όρνια" fedge funds και διέταξε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συζητήσεις μέσω δικαστικού διαμεσολαβητή, ωστόσο δεν υπάρχει καμία εξέλιξη μέχρι στιγμής, τουλάχιστον όχι κάποια εξέλιξη που να έχει δημοσιοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η Αργεντινή κινήθηκε νομικά κατά των Ηνωμένων Πολιτειών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να παρέμβει αν πρώτα οι ΗΠΑ δεν αποδεχθούν τη δικαιοδοσία του επί του θέματος.