Ένα πλαίσιο που θα καθιστά αναγκαστική την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, κυρίως των διαρθρωτικών, ζητά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Και μάλιστα καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να δεσμευθούν προς αυτό.
"Υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι για τους οποίους θα οφείλαμε να εφαρμόσουμε σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις ίδιες αρχές όπως και στους κανόνες για τα δημοσιονομικά", είπε ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης σε μια ομιλία του στο Λονδίνο το κείμενο της οποίας διένειμε ο χρηματοοικονομικός θεσμός τον οποίο διευθύνει.
Από αυτό, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί "η συνοχή της (Ευρωπαϊκής) Ένωσης".
Τα κράτη μέλη της ΕΕ, υποστήριξε ο Ντράγκι απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πρέπει να "μάθουν να κυβερνούν μαζί".
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος πιστώνεται ότι απέτρεψε τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης το 2012 με τη δέσμευσή του πως θα έκανε "ό,τι χρειάζεται" για να σώσει το ενιαίο νόμισμα, επέμεινε πως τα κράτη μέλη πρέπει να τηρήσουν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και να μειώσουν τα δημόσια χρέη και τα ελλείμματά τους. "Αυτό που είναι ουσιώδες τώρα είναι αυτοί οι κανόνες να εφαρμοστούν", σημείωσε.
Η παρέμβαση του Ντράγκι σημειώνεται καθώς συνεχίζεται η συζήτηση περί της "ευελιξίας" των κανόνων όσον αφορά τα δημοσιονομικά. Ο Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, καλεί —μεταξύ άλλων ευρωπαίων ηγετών— η ΕΕ να μεταστραφεί από τις πολιτικές λιτότητας στις πολιτικές ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε να τραβάει το σχοινί αυτής της διελκυστίνδας προς την αντίθετη κατεύθυνση. "Οι κανόνες για τα δημοσιονομικά θα πρέπει να θεωρούνται, στο πλαίσιο ενός εθνικού διαλόγου, ως η προώθηση μιας δημοσιονομικής προσαρμογής που ευνοεί την ανάπτυξη, όχι απλά ως μια επώδυνη άσκηση λογιστικής", υπογράμμισε ο Ντράγκι.
Ο ίδιος επανέλαβε την θέση ότι οι χώρες με υψηλά χρέη είναι ευάλωτες σε οικονομικά σοκ.
Ο Ντράγκι θεωρεί ότι το να θεσπιστούν δεσμευτικοί κανόνες και στόχοι "θα βοηθήσουν τις εθνικές αρχές να θέσουν σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις". "Η εμπειρία, για παράδειγμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δείχνει ότι η πειθαρχία η οποία επιβάλλεται από υπερεθνικούς θεσμούς μπορεί να συμβάλει σε αυτή τη συζήτηση σε εθνικό επίπεδο", συνέχισε.
Εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο, "ο διάλογος μπορεί να επικεντρωθεί όχι στο εάν και το κατά πόσον, αλλά στο πώς χρειάζεται να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις".
Όπως και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ιδίως το Βερολίνο ο Ντράγκι απέρριψε κατηγορηματικά κάθε πρόταση περί χαλάρωσης των κανόνων για τα δημοσιονομικά που τελούν σε ισχύ. "Το να πετάξουμε στα σκουπίδια την προσαρμογή την οποία επιτύχαμε. . . θα ήταν αυτοκαταστροφικό για όλες τις χώρες", υποστήριξε.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είναι αρκετά ισχυρές η καθεμιά μόνη της, είπε εξάλλου ο Ντράγκι. "Για να εκπληρώσουν τον σκοπό τους πρέπει να μάθουν να κυβερνούν μαζί· πρέπει να μάθουν να είναι κυρίαρχες μαζί, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών τους. . . την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας", υποστήριξε.