Bank run σε τράπεζα της Βουλγαρίας – Σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας, καθώς καταθέτες της First Investment Bank σπεύδουν σε υποκαταστήματα τραπεζών για να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, φέρνοντας στην επιφάνεια μνήμες από τη δεκαετία του 1990, και συγκεκριμένα τη διετία 1996-1997, όταν ο τραπεζικός κλάδος της χώρας είχε καταρρεύσει, μετά από εκτεταμένο bank run.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες πολίτες δέχθηκαν SMS αγνώστου προελεύσεως στα κινητά τους τηλέφωνα, τα οποία τους καλούσαν να αποσύρουν εγκαίρως τις καταθέσεις τους στην τράπεζα First Investment Bank, μία εβδομάδα μετά την κατάρρευση της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας την περασμένη εβδομάδα, της Corpbank.

Διαβάστε: Κατέρρευσε η 4η μεγαλύτερη τράπεζα της Βουλγαρίας

Η κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για “οργανωμένη επίθεση εναντίον των βουλγαρικών τραπεζών χωρίς κανένα λόγο”, που αποτελεί “απόπειρα αποσταθεροποίησης του κράτους”, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Τσβέτλιν Γιόβτσεφ, επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση ερευνά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και ο πρωθυπουργός της χώρας, Πλάμεν Ορεσάρσκι, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, από αργά το πρωί δεκάδες άνθρωποι άρχισαν να σχηματίζουν ουρές έξω από τα υποκαταστήματα της First Investment Bank. “Μου είπαν να έρθω εδώ και να πάρω όλα τα λεφτά μου”, δήλωσε μία 32χρονη που περίμενε σε ουρά. “Ελπίζω να μη μας κλείσουν τις πόρτες κατάμουτρα”.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η μετοχή της First Investment Bank καταρρέει σήμερα στο χρηματιστήριο της χώρας, καταγράφοντας απώλειες κοντά στο 23%.

Διαβάστε ακόμα: Οι ελληνικές τράπεζες στη Βουλγαρία και η κατάρρευση της CCB

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα συμφώνησαν για τη διενέργεια εκλογών στις 5 Οκτωβρίου, σε μία προσπάθεια να δοθεί τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο, που επιδεινώνει την αποσταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το πιθανότερο ενδεχόμενο στις εκλογές αυτές είναι η νίκη του κεντροδεξιού Μπόικο Μπορίσοφ, του οποίου η κυβέρνηση κατέρρευσε το Φεβρουάριο του 2013, μετά από μαζικές διαδηλώσεις.

Ο Μπορίσοφ, μάλιστα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση. “Αυτή είναι η μόνη επιλογή. Ο επόμενος προϋπολογισμός πρέπει να προετοιμαστεί από το Ταμείο”, υποστήριξε, διευκρινίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της λύσης αυτής “κυρίως λόγω τεχνογνωσίας”.