Η Αργεντινή πληρώνει 832 εκατ. δολάρια σε πιστωτές

Το ποσό των 832 εκατ. δολαρίων κατέθεσε σήμερα σε αμερικανική τράπεζα η Αργεντινή, προκειμένου να διευθετήσει την πληρωμή ενός μέρος τους χρέους της προς τους πιστωτές της χώρας που είχαν δεχθεί την αναδιάρθρωση των ομολόγων που διακρατούσαν.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Άξελ Κισίλοφ, υπογράμμισε ότι η πληρωμή αυτή που λήγει στις 30 Ιουνίου αποδεικνύει “την επιθυμία της Αργεντινής να τιμήσει τις δεσμεύσεις της προς το 100% των πιστωτών της”.

Υπενθυμίζεται ότι η Αργεντινή έχει υποχρεωθεί από αμερικανικό δικαστήριο να καταβάλει 1,33 δισ. δολάρια (συν τους επιπλέον τόκους) σε δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια που δεν είχαν δεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής που διακρατούσαν, προτού συνεχίσει να πληρώνει τους πιστωτές της που δέχθηκαν την αναδιάρθρωση.

Μάλιστα, η αμερικανική δικαιοσύνη απέρριψε σήμερα το αίτημα της Αργεντινής να ανασταλεί η καταδίκη της μέχρι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για αυτήν την υπόθεση.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία εάν υποχρεωθεί να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση, αφού και οι άλλοι πιστωτές της, που είχαν δεχτεί την αναδιάρθρωση του χρέους, θα μπορούσαν επίσης να διεκδικήσουν το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διακρατούν.