Μιλώντας σε πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς υποστήριξε ότι μία έξοδος της Γερμανίας από την ευρωζώνη θα ήταν ευεργετική για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, ενώ εκτίμησε πως η ευρωπαϊκή κρίση όχι μόνο δεν πλησιάζει στο τέλος της, αλλά ίσως να είναι ακόμα στην αρχή.
“Αν η Γερμανία εγκαταλείψει το ευρώ, η συναλλαγματική ισοτιμία της νέας ευρωζώνης θα μειωθεί, θα υπάρξουν περισσότερες εξαγωγές και οικονομική ανάπτυξη”, τόνισε ο Στίγκλιτς.
Μάλιστα, ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστήριξε ότι η πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στην νότια Ευρώπη δεν αποδίδει και κατηγόρησε το ρεπουμπλικανικό κόμμα στις ΗΠΑ ότι επιδιώκει να εφαρμόσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα λιτότητας που θα επιδεινώσει περαιτέρω τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. “Στις ΗΠΑ δε μιλάμε για λιτότητα, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε, και το ρεπουμπλικανικό κόμμα θέλει να κάνει τα πράγματα χειρότερα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Στίγκλιτς δε δίστασε ακόμα να συγκρίνει την παρούσα οικονομική κρίση με αυτήν του 1929, σχολιάζοντας: “Η κρίση στη Δύση δεν πλησιάζει στο τέλος της, αλλά είναι στη μέση ή ακόμα και στα αρχικά στάδια”, επεσήμανε.
Ειδικά για την ευρωπαϊκή ένωση, ο Στίγκλιτς θεωρεί ιδανική λύση τη σύσταση μίας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. “Χωρίς ένα ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, το κεφάλαιο θα φύγει από τις τράπεζες στις χώρες που δεν μπορούν να τις υποστηρίξουν”, παρατήρησε.