Ανάμικτα είναι τα συναισθήματα στις τάξεις των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην Ευρωζώνη, και κυρίως για τη μείωση των επιτοκίων σε ιστορικό χαμηλό.
Διαβάστε: Κρίσιμο πακέτο για τη βελτίωση της ρευστότητας ανακοίνωσε ο Ντράγκι
Από τη μία πλευρά, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επί μήνες ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει μέτρα για να υποχωρήσει η ισοτιμία του ευρώ, καλωσόρισε τις σημερινές αποφάσεις. “Η κεντρική τράπεζα κατάλαβε ότι ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι ο πληθωρισμός, αλλά ο αποπληθωρισμός”, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Ολάντ, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Μισέλ Σαπέν, να προσθέτει πως οι αποφάσεις αυτές “φέρνουν ευπρόσδεκτη υποστήριξη στην ανάπτυξη, στη Γαλλία και την Ευρωζώνη”.
Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία. Και μπορεί η Άνγκελα Μέρκελο να αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποφάσεις του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ τις έλαβε σε συνθήκες ανεξαρτησίας από τις κυβερνήσεις, αλλά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πήρε θέση επί του θέματος, υποστηρίζοντας ότι τα χαμηλά επιτόκια δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση.
Πιο σκληρή ήταν η κριτική του συντηρητικού Γερμανού οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, ο οποίος δήλωσε ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ δίνουν την αίσθηση της απελπισίας και δε θα είναι αποτελεσματικές.
“Είναι μία απέλπιδα προσπάθεια, με ακόμη φθηνότερο χρήμα και επιτόκια-ποινή για τις καταθέσεις, να μετακινηθούν κεφάλαια προς την Νότια Ευρώπη για να στηρίξουν εκεί την ανάπτυξη”, υποστήριξε.
Τα χαμηλά επιτόκια δεν είναι δημοφιλή στη Γερμανία, αφού θεωρείται ότι τιμωρούν τους αποταμιευτές, κι έτσι η αντίδραση της γερμανικής πλευράς ήταν αναμενόμενη.