Κύπρος: Τέσσερα στα δέκα σπίτια έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο

Δύσκολα τα “φέρνει βόλτα” το 5% των νοικοκυριών της Κύπρου, σύμφωνα με έρευνα της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα χιλίων ατόμων την περίοδο μεταξύ 17ης Φεβρουαρίου και 7ης Μαρτίου 2014, έδειξε ότι το συνολικό εισόδημα των κυπριακών νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά το τελευταίο έτος, και ειδικότερα για τα επτά στα δέκα νοικοκυριά (73%) το εισόδημα έχει μειωθεί, ενώ για το 26% έχει παραμείνει το ίδιο, και μόλις το 1% δηλώνει ότι είχε αύξηση εισοδήματος κατά το τελευταίο έτος.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι ένα στα πέντε νοικοκυριά (20%) έχει υποστεί μείωση εισοδήματος από 1% ως 10%, για το 27% η μείωση του εισοδήματος του νοικοκυριού τους είναι μεταξύ 11%-20%, ενώ μείωση εισοδήματος από 21% μέχρι 30% έχει υποστεί ένα στα τέσσερα (24%) νοικοκυριά.

Ένα στα δέκα περίπου νοικοκυριά έχει, επίσης, υποστεί μείωση μεταξύ 31%-40% και 41%-50% (8% και 10% αντίστοιχα), με ισόποση αναλογία να έχει υποστεί μείωση περισσότερη από 51% (10%). Δηλαδή τρία στα δέκα νοικοκυριά έχουν υποστεί μείωση πέραν του 30%.

Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά έχουν κάποιο άνεργο άτομο στο σπίτι και, πιο συγκεκριμένα, σε ένα από τα τέσσερα (26%) σπίτια υπάρχει ένας άνεργος, το 9% των νοικοκυριών δηλώνει ότι υπάρχουν δύο άνεργοι, ενώ το 3% δηλώνει πως υπάρχουν τρεις ή περισσότεροι άνεργοι στο νοικοκυριό τους.

Η μείωση του εισοδήματος των κυπριακών νοικοκυριών αντικατοπτρίζει και τη σημερινή τους κατάσταση, με το 32% να δηλώνουν ότι μόλις που τα καταφέρνουν με το εισόδημα τους, το 26% ότι δυσκολεύεται λίγο με το εισόδημα του, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά ότι δυσκολεύεται αρκετά με το εισόδημά του (20%) και το 5% να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Αυτοί που υποστηρίζουν ότι περνούν άνετα με το εισόδημα του νοικοκυριού τους ανέρχονται στο 16%.