Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεχάρη την Πορτογαλία για την έξοδό της από το πρόγραμμα οικονομικής «διάσωσης» (bailout) με μία επιστολή που περιήλθε σήμερα στην κατοχή του πρακτορείου Ρόιτερς, αναγνωρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν εύκολες αλλά πως τελικά θα έχουν αποτέλεσμα.
Το διεθνές σχέδιο «διάσωσης», ύψους 78 δισεκ. ευρώ, επέβαλε χρόνια λιτότητας στους πορτογάλους πολίτες και περίπου το 15% της εργατικής δύναμης είναι άνεργοι, καθώς η χώρα ανακτά τον έλεγχο των οικονομικών της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνει το πρακτορείο.
Η Πορτογαλία είναι η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης μετά την Ιρλανδία που εξέρχεται από ένα πλήρες πρόγραμμα «διάσωσης», έχοντας επιμείνει στη συνταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σκληρά μέτρα λιτότητας προκειμένου να καταπολεμηθεί η κρίση στην ευρωζώνη.
Η Ισπανία εξήλθε από ένα πρόγραμμα βοήθειας του χρηματοπιστωτικού της τομέα τον Ιανουάριο δίχως να αποσύρει περισσότερα ευρωπαϊκά κεφάλαια.
«Η ακλόνητη εφαρμογή του προγράμματος επέτρεψε στην Πορτογαλία να επαναφέρει την οικονομία της σε ορθή πορεία, να θέσει τα δημόσια οικονομικά της σε ένα μονοπάτι βιωσιμότητας και να μειώσει ανισορροπίες που είχαν αναπτυχθεί σταδιακά πριν από την κρίση», αναφέρει ο Σόιμπλε στην επιστολή του που απευθύνεται στην υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε.
Η έξοδος δείχνει πως «η ευρωπαϊκή στρατηγική επίλυσης της κρίσης αποδίδει», πρόσθεσε.
Το πρόγραμμα διάσωσης που αποφασίστηκε το 2011 για την Πορτογαλία η οποία είχε σχεδόν χρεοκοπήσει κατέληξε με έναν προϋπολογισμό σε πολύ καλύτερη φόρμα και με το κόστος δανεισμού της σε χαμηλά οκταετίας, σύμφωνα με το Ρόιτερς.
Όμως μια απροσδόκητη μείωση κατά 0,7% του ΑΕΠ της στο πρώτο τρίμηνο του έτους υπογραμμίζει τους κινδύνους που είναι συμφυείς με ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης το οποίο, εστιάζοντας στη μεγέθυνση των εξαγωγών με τη μείωση του εργατικού κόστους, έχει φθάσει να εξαρτάται από την ευμετάβλητη εξωτερική ζήτηση.
«Βέβαια η Πορτογαλία αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικές προκλήσεις, περιλαμβανομένης εκείνης που αφορά τη βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση μεσοπρόθεσμα και τη συνέχιση δομικών μεταρρυθμίσεων που προάγουν την ανάπτυξη», γράφει στην επιστολή του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, πάντα σύμφωνα με το Ρόιτερς.
«Είμαι καθησυχασμένος από την επαναβεβαιωθείσα δέσμευση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις τρωτότητες που παραμένουν με αμετάβλητη αποφασιστικότητα», σημειώνει.
Τώρα που οι δανειστές της έχουν σταματήσει να επιθεωρούν την οικονομία, η Πορτογαλία μπορεί να αλλάξει πολιτική πιο ελεύθερα, έστω και αν θα πρέπει ακόμη να μειώσει σταδιακά το έλλειμμα του προϋπολογισμού όπως προβλέπουν οι κανόνες της ΕΕ.
Η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι θα αντιστρέψει εν μέρει τις περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα τα επόμενα λίγα χρόνια και ότι σκέπτεται να μειώσει τους φόρους τον επόμενο χρόνο.