Η Γαλλία δεν θα επιτύχει τον στόχο της για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2015 χωρίς γρήγορες αλλαγές στην πολιτική που εφαρμόζει, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την παρουσίαση των εαρινών προβλέψεων της για την οικονομική πορεία των 28 χωρών της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε επί το δυσμενέστερο -στο 1,7% από 1,8%- την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2015. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης προβλέπεται να ανέλθει στο 0,8% φέτος και το 1,2% το επόμενο έτος, χαμηλότερα και στις δύο περιπτώσεις από τις προηγούμενες προβλέψεις της Επιτροπής.
Η Γαλλία θα έπρεπε να έχει μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ από το 2013, αλλά η ΕΕ επιμήκυνε την προθεσμία κατά δύο έτη, λόγω της εξαιρετικά ασθενικής ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης, αναφέρει το δημοσίευμα του Ρόιτερς. Η χώρα κατέγραψε έλλειμμα 4,3% το 2013 αντί 4,1% και αναμένεται ότι δεν θα επιτύχει ούτε τον φετινό στόχο. Την ίδια περίοδο, άλλες χώρες της Ευρωζώνης κατόρθωσαν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους κάτω από πολύ πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επιβεβαίωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η χώρα του θα εμμείνει στον στόχο για το 2015, μετά την έγκριση από το γαλλικό κοινοβούλιο ενός πακέτου περικοπών ύψους 50 δισεκ. ευρώ που θα εφαρμοσθεί έως το 2017.
Η Ισπανία πρέπει, επίσης, να κάνει περισσότερα για να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέποντας ότι --χωρίς αλλαγές στην πολιτική που ακολουθεί η Μαδρίτη-- το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 6,1% του ΑΕΠ το 2015 από 5,6% που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι η χώρα του είναι σε τροχιά για να επιτύχει τον στόχο για έλλειμμα 4,2% του ΑΕΠ το 2015, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μόνο 1,8% το επόμενο έτος αντί 2,1% που προβλέπει η Επιτροπή. Η Πορτογαλία, η οποία θα εξέλθει από το πρόγραμμα βοήθειας αργότερα στον μήνα, θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 4% φέτος και στο 2,5% το 2015, με ρυθμούς ανάπτυξης 1,2% και 1,5%, αντίστοιχα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής.