“Καμπανάκι” Bundesbank για επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Γερμανία

Για το ενδεχόμενο αξιοσημείωτης επιβράδυνσης στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 προειδοποιεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) στη μηνιαία έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η Bundesbank επισημαίνει ακόμη ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν πρέπει να βασίζονται στη χορήγηση ρευστότητας από μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ τονίζει ότι δεν είναι ακόμη η κατάλληλη στιγμή προκειμένου να συζητηθεί η έναρξη της διαδικασίας τερματισμού των έκτακτων μέτρων που σχετίζονται με την κρίση.

“Έπειτα από την εξαιρετικά δυναμική έναρξη του έτους, η οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία αναμένεται να γνωρίσει αξιοσημείωτη επιβράδυνση κατά το β' τρίμηνο”, αναφέρει η τράπεζα και εξηγεί ότι η ανάπτυξη των βιομηχανικών παραγγελιών δε συνεχίστηκε με την ίδια ένταση μετά τους πρώτους δύο μήνες του έτους.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα διευκρινίζει πάντως ότι η γενική οικονομική τάση αναμένεται να παραμείνει σαφώς ανοδική, χάρη στο “εξαιρετικά θετικό κλίμα στην κατανάλωση και στην ζήτηση για νέες οικοδομές”.

Στην ίδια έκθεση, η Bundesbank αναφέρει ακόμη ότι, αν και δεν έχει έρθει ακόμη η στιγμή να απομακρυνθούμε από τα έκτακτα μέτρα που σχετίζονται με την κρίση του ευρώ, θα πρέπει η ΕΚΤ να θέσει το ερώτημα του ποιος είναι ο κατάλληλος ρόλος σε θέματα νομισματικής πολιτικής για μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα.

Επιπλέον, επισημαίνεται στην έκθεση, πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης είναι ακόμη πιο σημαντικό να στηριχθεί η εξομάλυνση της χρηματαγοράς, ώστε να βελτιωθούν και οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.