Οι σφοδρές πιέσεις που δέχτηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι για υπαγωγή της χώρας σε πακέτο στήριξης της τρόικας βρίσκονται στο επίκεντρο του βιβλίου La Lunga notte dell' Euro (“Η Μακριά νύχτα του ευρώ”) των Ιταλών δημοσιογράφων Αλεσάντρο Μπαρμπέρα και Στέφανο Φέλτρι.
Προδημοσίευση αποσπασμάτων του βιβλίου έκανε η ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα, με τον Μάριο Μόντι να δηλώνει στους δυο δημοσιογράφους ότι “ιδίως την πρώτη περίοδο η πίεση ήταν, σαφώς, μεγάλη. Σε μια από τις πρώτες συναντήσεις μας, αναφέρθηκε στο θέμα ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Με ρώτησε αν θεωρούσα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει στο να μειωθεί η πίεση στο σύνολο της Ευρωζώνης”.
Στο σχόλιό τους, οι Ιταλοί δημοσιογράφοι αναφέρουν: “Η καγκελαρία, τράπεζες και μεγαλοεπενδυτές μετατρέπονται σε ομάδα πίεσης υπέρ της βοήθειας αυτής. Είναι πεπεισμένοι πως στην περίπτωση που η Ιταλία τεθεί υπό κηδεμονία, θα μειωθεί η αβεβαιότητα των αγορών, θα κερδηθεί χρόνος υπέρ όσων είναι εκτεθειμένοι, οικονομικά, υπέρ των χωρών σε επισφαλή κατάσταση, καθώς και ότι θα προκύψουν σημαντικές ευκαιρίες χάρη στις ιδιωτικοποιήσεις και στα έκτακτα δάνεια”.
Ωστόσο, “ο Μόντι αντιστέκεται στις πιέσεις, γνωρίζοντας, όμως, ότι αυτό σημάνει ότι η Ιταλία θα πρέπει να προχωρήσει στην αναγκαία οικονομική εξυγίανση μέσα σε μόλις έναν χρόνο και κάτι”.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, “και ο χρηματιστής Τζορτζ Σόρος συμβούλευσε τον Μόντι να δεχθεί τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου”, σε συνάντησή τους το Δεκέμβριο του 2011, ενώ στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρθηκε και ο Τίμοθι Γκάιτνερ, ο τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
“Ο Μόντι, όμως, παρέμεινε αντίθετος στην πρόταση η Ιταλία να ζητήσει βοήθεια. Λανθασμένη ή ορθή επιλογή;” διερωτώνται οι δύο Ιταλοί δημοσιογράφοι.