Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέγνωσαν λάθος την κρίση στην Ευρωζώνη και τελικά συνέστησαν το λάθος φάρμακο για την αντιμετώπισή της, υποστηρίζει στο καινούργιο του βιβλίο ο επί τρία χρόνια σύμβουλος του Ζοζέ Μπαρόζο, Φιλίπ Λεγκρέν, ο οποίος ήταν παρών σε κάποιες από τις πιο κρίσιμες στιγμές της κρίσης.
Με το βιβλίο του, ο Λεγκρέν επισημαίνει ότι παρανοώντας το πρόβλημα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευθύνονται για την ανεργία-ρεκόρ και τα χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης της ΕΕ. Αντί να αναγνωρίσουν ότι για την κρίση ευθύνεται ο τραπεζικός τομέας, παρατηρεί, οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στα υπερβολικά χρέη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα ως δημοσιονομικό και ως όχι οικονομικό. Αυτό τους οδήγησε να επιβάλουν αυστηρά μέτρα περικοπών δαπανών, αυξήσεων φόρων και να μειώσουν τους μισθούς σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και να κάνουν τις εξαγωγές πιο φτηνές.
Αν και ο Λεγκρέν παραδέχεται ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε κυρίως μια κρίση χρέους και όχι μια τραπεζική κρίση, επισημαίνει ότι η λύση που επέλεξε η Ευρώπη ήταν λανθασμένη. “Αντί να επαναδιαπραγματευτούν ή να αναδιαρθρώσουν μεγάλο μέρος του χρέους, η Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησαν σε δύο προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας ύψους περισσοτέρων των 200 δισεκατομμυρίων ευρών, που άφησαν την οικονομία της χώρας κατεστραμμένη και εξίσου χρεωμένη”, σημειώνει. “Τα χρέη της Ελλάδας θα έπρεπε να έχουν αναδιαρθρωθεί το Μάιο του 2010. Αντ’ αυτού υπήρξε μια κλίση προς μια αυτοκαταστροφική λιτότητα”, υπογραμμίζει.
Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα προς μίμηση τους Πορτογάλους υποδηματοποιούς, οι οποίοι αγνόησαν τη σύσταση της Κομισιόν προς την κυβέρνηση της χώρας να μειώσει του μισθούς, αν θέλει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και να ανακάμψει η οικονομία, και βρήκαν τρόπο να ανακάμψουν, ενώ παράλληλα αύξησαν τους μισθούς των εργαζόμενων.
“Οι Πορτογάλοι ουσιαστικά είπαν “δε θα το κάνουμε αυτό” και απευθύνθηκαν σε μια πιο ακριβή αγορά”, σημειώνει ο Λεγκρέν. “Τώρα πουλάνε πιο ακριβά παπούτσια και οι εξαγωγές τους ανθούν, οι μισθοί και τα ποσοστά απασχόλησης έχουν αυξηθεί”, σχολιάζει. “Αυτό μας δείχνει εν συντομία ότι η πολιτική είχε λάθος στόχευση”.