Σόιμπλε: Η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τους κοινούς κανόνες της

Με ένα σαφές μήνυμα απάντησε στους υπαινιγμούς του Γάλλου ομολόγου του για χαλάρωση των στόχων για το έλλειμμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο.

“Πιστεύουμε ότι δεν είναι κακό οι χώρες της Ευρώπης να παραμένουν πιστές στους κανόνες που οι ίδιες έχουν θέσει”, τόνισε ο Σόιμπλε, και πρόσθεσε: “Δεν περιμένουμε τίποτα από τους άλλους που δεν κάνουμε και εμείς οι ίδιοι”.

“Δε θα αναπτύξουμε την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη αν σε αυτούς τους κανόνες που έχουμε βάλει οι ίδιοι, τους οποίους έχουμε επιβεβαιώσει ξανά και ξανά, δεν έχουμε την πρόθεση να συμμορφωθούμε”, παρατήρησε.

Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, χαρακτηρίζοντας “σοβαρό λάθος” την παραβίαση των κανονισμών για το έλλειμμα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, σημειώνοντας πως “παίρνουμε μαθήματα ακριβώς από αυτό”.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει ήδη επαναπροσδιορίσει δύο φορές την προθεσμία της για να πετύχει τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, με πιο πρόσφατη τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ φαίνεται πως η κυβέρνηση Ολάντ αναζητά και τρίτη παράταση.