Είχε μελετήσει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η Γαλλία

Από τον Νοέμβριο του 2011 είχε μελετήσει το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας ένα ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός Φρανσουά Μπαρουέν στο βιβλίο του “Ημερολόγιο της Κρίσης”, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο, όμως το περιοδικό “L'Express” δημοσιεύει αύριο κάποια αποσπάσματά του.

Σε ένα από αυτά ο Μπαρουέν κάνει λόγο για μία μυστική σύσκεψη που συγκάλεσε τον Νοέμβριο του 2011 μαζί με τρεις έμπιστους συνεργάτες του, από τους οποίους ζήτησε να εξετάσουν δύο υποθέσεις: Το κόστος πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για τη Γαλλία και τις απώλειες στον τομέα τραπεζών – ασφαλειών από την επακόλουθη κατάρρευση της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “εκείνη τη στιγμή, η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την Ελλάδα, που συνίσταται στην διαγραφή του 50% του χρέους της, βρίσκεται στα πρόθυρα της αποτυχίας, η ΕΕ βρίσκεται σε έναν κυκλώνα, το ευρώ δέχεται επίθεση από όλες τις πλευρές. Το χειρότερο; Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ένα αποτέλεσμα διάχυσης, μια θεωρία ντόμινο, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ντε φάκτο την έξοδο της Γαλλίας”.

Ωστόσο, η σύνοδος αυτή παρέμεινε κρυφή, καθώς αν το αντικείμενό της γινόταν γνωστό θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό, γι'αυτό και ο Μπαρουέν δεν κράτησε καν σημειώσεις. “Ήταν μία συνάντηση χωρίς τεκμήρια”, επισημαίνει.