Καλά νέα για την Κύπρο στο μέτωπο της οικονομίας, αλλά κακά νέα από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, βλέπουν οι Financial Times, σε μία ανάλυση του συνεργάτη της εφημερίδας Τόνι Μπάρμπερ.
Τα καλά νέα, σημειώνει ο αρθρογράφος, είναι ότι το πρόγραμμα διάσωσης αποδίδει, και η ύφεση που καταγράφεται είναι χαμηλότερη από αυτή που φοβόντουσαν οι αναλυτές. Μπορεί η ανεργία να κινείται σε υψηλά επίπεδα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις κυπριακές τράπεζες να αυξάνονται, όμως η οικονομία της Κύπρου εξυγιαίνεται.
Μάλιστα, ο Μπάρμπερ εξαίρει το έργο του Κύπριου υπουργού Οικονομικού, Χάρη Γεωργιάδη, τον οποίο χαρακτηρίζει “ήρωα της στιγμής” και σχολιάζει: “Αν παραμείνει στη θέση του, θα πρέπει να είναι ο επόμενος Ευρωπαίος Υπουργός Οικονομικών της χρονιάς από τους Financial Times”.
“Χωρίς αμφιβολία, η Κύπρος έχει μπροστά της σκληρή δουλειά. Αλλά από οικονομική σκοπιά, το νησί μπορεί να είναι αισιόδοξο για το μέλλον του”, σημειώνει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας όμως πως τα κακά νέα έρχονται από το μέτωπο των πολιτικών εξελίξεων και περιστρέφονται γύρω από τρία θέματα:
- Πρώτον, την παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη Πανίκου Δημητριάδη στις 10 Μαρτίου. “Η αποχώρησή του υπό την αμείωτη πίεση του Νίκου Αναστασιάδη, του Κύπριου προέδρου, στέλνει ένα πολύ άσχημο μήνυμα για την έλλειψη σεβασμού των πολιτικών του νησιού για τη νομικά καθορισμένη ανεξαρτησία της Τράπεζας”, επισημαίνεται στο άρθρο.
- Δεύτερον, την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από τον κυβερνητικό συνασπισμό, μετά τη διαφωνία της νέας ηγεσίας του για τους χειρισμούς του Κύπριου προέδρου στο Κυπριακό, που αποδυνάμωσε την κυβέρνηση. “Το πιο σημαντικό μάθημα από το επεισόδιο αυτό είναι ότι ο πεισματάρικος ελληνοκυπριακός εθνικισμός συνεχίζει να δηλητηριάζει τις σοβαρές προσπάθειες επίλυσης της διχοτόμησης της Κύπρου, όχι λιγότερο από την τουρκική παρουσία στο βόρειο τμήμα του νησιού”, αναφέρεται σχετικά.
- Τρίτον, η συνεχιζόμενη πολιτική και χρηματοπιστωτική σχέση της Κύπρου με τη Ρωσία. “Αν ένας από τους σκοπούς πίσω από τη διάσωση της Κύπρου ήταν να μειωθεί η εξάρτηση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα από τις πλούσιες ρωσικές επιχειρήσεις και ιδιώτες, είναι ξεκάθαρο ότι δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο”, σχολιάζει ο αρθρογράφος και καταλήγει: “Είναι στ' αλήθεια τόσο καλή ιδέα η Κύπρος, ένα μέλος της ΕΕ, να έχει τόσο στενούς δεσμούς με τη Ρωσία σε μία περίοδο που ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έχει μόλις διαμελίσει την Ουκρανία;”.