Δυσανάλογα μεγάλος ήταν ο αντίκτυπος της λιτότητας για το φτωχότερο 10% των Ελλήνων, σε σχέση με τους πιο προνομιούχους, αλλά και σε σχέση με ό,τι συνέβη σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπως σημειώνει μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπό τον τίτλο "Δημοσιονομική πολιτική και εισοδηματική ανισότητα".
Τα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι το διαθέσιμο εισόδημα για το φτωχότερο 10% των Ελλήνων μειώθηκε από το 2008 ως το 2012 κατά 15%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους Ισπανούς ήταν 5,5% και για τους Πορτογάλους 5%. Το φτωχότερο 10% του πληθυσμού ήταν επίσης αυτό που επλήγη περισσότερο από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ, από τα 12.000 ευρώ.
Για την Ελλάδα αναφέρεται ακόμα ότι τα τελευταία χρόνια οι μισθοί του δημοσίου τομέα περιορίστηκαν, μειώθηκαν ειδικά επιδόματα για τους δημοσίους υπαλλήλους και καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός στους υψηλά αμειβόμενους, ενώ σημαντικές μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων καταγράφονται και σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Εσθονία.
Η παρατήρηση του ΔΝΤ είναι ότι η ευρεία εισοδηματική ανισότητα σε μία χώρα μπορεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, και οι προτάσεις του Ταμείου περιλαμβάνουν αυξήσεις στους φόρους ακίνητης περιουσίας και μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων.