Στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ σχετικά με «οικονομικό σκάνδαλο» βρίσκεται μεγάλη ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο Ντέμιρ Κάπια-Σμόκβιτσα (νότιο τμήμα της ΠΓΔΜ, το οποίο συνδέει οδικά τη χώρα με την Ελλάδα).
Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, κατήγγειλε «οικονομικό σκάνδαλο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο εμπλέκονται η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και η ελληνική κατασκευαστική Άκτωρ», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι για το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου κατακυρώθηκε στην εταιρεία Άκτωρ και όχι σε άλλη εταιρεία, η οποία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, είχε υποβάλει καλύτερη προσφορά.
Ο εκπρόσωπος του SDSM Πέτρε Σιλέγκοφ ισχυρίστηκε ότι το σκάνδαλο αυτό «ξεδιπλώνεται» με τη μορφή του ξεπλύματος χρήματος.
Σύμφωνα με τον κ. Σιλέγκοφ, εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, Έλληνες πολίτες μεταβαίνουν οργανωμένα στην επαρχιακή πόλη Νεγκότινο (εκεί βρίσκεται η έδρα της Άκτωρ στην ΠΓΔΜ) και προβαίνουν σε αναλήψεις χρημάτων από λογαριασμούς στο όνομα τους, από τραπεζικό υποκατάστημα, τα οποία στη συνέχεια παραδίδουν στη φοροτεχνικό της εταιρείας Άκτωρ και αμέσως μετά αναχωρούν για την Ελλάδα.
Τα χρήματα στους λογαριασμούς των Ελλήνων πολιτών καταβάλλει η εταιρεία Άκτωρ έναντι υπηρεσιών που προσφέρουν στην εταιρεία για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.
Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε ο κ. Σιλέγκοφ, έχουν γίνει αναλήψεις 3,5 εκατ. ευρώ τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, καταλήγουν στις "τσέπες" κάποιων.
Ο εκπρόσωπος του SDSM άφησε να εννοηθεί ότι ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού πηγαίνει για μίζες σε κυβερνητικά στελέχη της ΠΓΔΜ, ενώ ζήτησε εξηγήσεις για ποιο λόγο η Αρχή της ΠΓΔΜ για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στην οποία η τράπεζα -όπως υποχρεούται από τη νομοθεσία- δήλωσε αναλήψεις μεγάλων ποσών, διέκοψε την εξέταση της υπόθεσης.
Παράλληλα, ο κ. Σιλέγκοφ ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι για ποιο λόγο ο διαγωνισμός για την κατασκευή του αυτοκινητόδρου Ντέμιρ Κάπια-Σμόκβιτσα κατακυρώθηκε στην ελληνική εταιρεία, η οποία ζήτησε 248 εκατ. ευρώ για τη διεκπεραίωσή του και όχι σε μια άλλη εταιρεία, από την Ιταλία, η οποία ζήτησε 208 εκατ. ευρώ, δηλ. 40 εκατ. ευρώ λιγότερα.
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει «μέγα σκάνδαλο», στο οποίο εμπλέκονται η κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι και η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία και ζητάει από τις αρμόδιες αρχές της ΠΓΔΜ να εξετάσουν ενδελεχώς την υπόθεση και να αποδώσουν ευθύνες.
Από την πλευρά του, το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι απέρριψε τις κατηγορίες αυτές της αντιπολίτευσης, για τις οποίες ανέφερε ότι έχουν «προεκλογικό χαρακτήρα» και στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων.
Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι πρόσθεσε ότι το SDSM εκτοξεύει αυτές τις κατηγορίες για να «καλύψει» το γεγονός ότι όσο βρισκόταν στην εξουσία (1992-1998 και 2002-2006) δεν προχώρησε σε καμία μεγάλη επένδυση, σε αντίθεση με την τωρινή κυβέρνηση του VMRO-DPMNE, η οποία έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα «απέραντο εργοτάξιο».
Το κυβερνών κόμμα υποστήριξε ακόμη ότι οι εταιρείες και οι προσφορές που κατέθεσαν για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ντέμιρ Κάπια-Νεγκότινο αξιολογήθηκαν με τα πλέον διαφανή κριτήρια και η αξιολόγηση εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σ.σ. το έργο χρηματοδοτείται κυρίως με δάνεια που χορήγησαν στο Δημόσιο της ΠΓΔΜ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), η οποία την ενέκρινε.
Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι κάλεσε την αντιπολίτευση, αν διαθέτει στοιχεία για παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας Άκτωρ να απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας.
Ακόμη, η υπηρεσία οικονομικής κατασκοπείας (υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών της ΠΓΔΜ) ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και σύμφωνα με τον νόμο, εξετάζει από το Νοέμβριο 2013 την υπόθεση που αφορά τις οικονομικές δραστηριότητες στην ΠΓΔΜ της ελληνικής εταιρείας Άκτωρ.
Το όλο θέμα με τις καταγγελίες αυτές της αντιπολίτευσης και τις απαντήσεις της κυβέρνησης διαρκεί εδώ και μερικές ημέρες και αναδεικνύεται κυρίως από μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων φίλα προσκείμενα στην αντιπολίτευση, ενώ τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης το υποβαθμίζουν.
Από την εταιρεία Άκτωρ στην ΠΓΔΜ δεν υπήρξε μέχρι στιγμής αντίδραση. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων που απευθύνθηκαν στην εταιρεία για να τοποθετηθεί επί των καταγγελιών αυτών της αντιπολίτευσης, έλαβαν απάντηση ότι οι αρμόδιοι της εταιρείας απουσιάζουν τις ημέρες αυτές από την ΠΓΔΜ.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων