Πιέσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρονται να ασκούν Ρώσοι αξιωματούχοι, ώστε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί αλλά καθυστερούν να εφαρμοστούν εδώ και χρόνια ερήμην των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κάτι που θα μπορούσε να σημάνει ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν το δικαίωμα να ασκούν βέτο σε μείζονες αποφάσεις του ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τρεις συγκλίνουσες πηγές.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, φέρεται να υπέβαλε την πρόταση αυτή κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών τον περασμένο μήνα στο Σίδνεϊ, δήλωσαν στο Ρόιτερς δύο πηγές ενήμερες για όσα διαμείφθηκαν στη σύνοδο αυτή της G20.
Η αποτυχία του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνει τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί το 2010, βάσει των οποίων οι διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου θα διπλασιάζονταν, ενώ θα δινόταν μεγαλύτερος και πιο ενεργός ρόλος σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα.
Το να προχωρήσει το ΔΝΤ σε μεταρρυθμίσεις χωρίς τη συναίνεση της Ουάσινγκτον πιθανόν θα απαιτούσε πολύπλοκες αλλαγές στους κανόνες του Ταμείου. Ωστόσο, οι συζητήσεις στη σύνοδο της G20 αποκάλυψαν τη μεγάλη απογοήτευση για την ανικανότητα της κυβέρνησης Ομπάμα να εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη του Κογκρέσου.
Μία τρίτη πηγή δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ότι ήταν η Ρωσία αυτή που έθεσε το θέμα, ωστόσο επιβεβαίωσε πως συμφωνήθηκε γενικά να δοθεί χρονικό περιθώριο στις ΗΠΑ έως τον Απρίλιο, όταν και θα γίνουν οι συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, πριν από τη λήψη πιο επιθετικών μέτρων. Το στοιχείο αυτό επιβεβαίωσε μία ακόμη από τις τρεις πηγές του πρακτορείου, που μίλησαν υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιδιώκει να συνδέσει τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ με ένα οικονομικό πακέτο βοηθείας προς την Ουκρανία. Ισχυρίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα επιτρέψουν στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις να δανείζονται περισσότερα χρήματα από το Ταμείο ώστε να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει το συνολικό πακέτο για τη χρηματοδότηση του Ταμείου.
“Είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλίσουμε την έγκριση της νομοθεσίας για το ΔΝΤ τώρα, ώστε να μπορούμε να δείξουμε την υποστήριξή μας στο Ταμείο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και να διατηρήσουμε τον ηγετικό μας ρόλο στο θεσμό”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου μιλώντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.