ΕΕ: Ξόδεψε ήδη 1 στα 3 ευρώ για ανθρωπιστικές κρίσεις

Το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων έχει ήδη ξοδέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και για το λόγο αυτό οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών ίσως χρειαστεί να συνεισφέρουν επιπλέον πόρους, προειδοποίησε σήμερα μια αξιωματούχος.

Η επίτροπος αρμόδια για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η ΕΕ έχει δεσμεύσει 911 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια για το 2014, όμως μέρος του προϋπολογισμού αυτού χρησιμοποιήθηκε για να καλυφθούν καθυστερούμενες οφειλές ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ από το 2013. Η επίτροπος εκτίμησε ότι φέτος θα χρειαστούν επιπλέον 400 εκατομμύρια ευρώ, με 150 εκατομμύρια να είναι απαραίτητα πιθανόν ως τον Ιούλιο.

“Για πρώτη φορά η ανθρωπιστική κοινότητα είναι αντιμέτωπη ταυτόχρονα με τέσσερις [...[ ύψιστης σημασίας κρίσεις: στη Συρία, τις Φιλιππίνες, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Νότιο Σουδάν. Και δυστυχώς δεν έχουμε κανένα λόγο να αναμένουμε ότι στο μέλλον θα υπάρχει μόνο μία”, σημείωσε η Γκεοργκίεβα.

Η ΕΕ ήδη καταρτίζει σχέδια για την πιθανότητα παροχής βοήθειας στην Ουκρανία, πρόσθεσε η ίδια, αν και η ελπίδα είναι ότι η κατάσταση στη χώρα αυτή δε θα μετατραπεί σε μία ανθρωπιστική κρίση».