Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούμε για την Ουκρανία

Κανένα λόγο πανικού δε βλέπει στην περίπτωση της Ουκρανίας, από οικονομικής άποψης πάντα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως ανέφερε η ίδια έπειτα από συνάντηση που είχε με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στη γερμανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

“Δεν βλέπουμε τίποτα που να είναι κρίσιμο, τίποτα το οποίο να αξίζει να πανικοβληθούμε για την ώρα”, δήλωσε η Λαγκάρντ, και πρόσθεσε: “Ελπίζουμε οι (ουκρανικές) αρχές να αποφύγουν να πετάξουν πολλούς αριθμούς που στην πραγματικότητα δεν έχουν νόημα μέχρι να γίνει η κατάλληλη αξιολόγηση”.

Οι νέες αρχές της Ουκρανίας έχουν ανακοινώσει ότι χρειάζονται 35 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία, όμως η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε πως είναι πολύ νωρίς για να γίνει η εξιολόγηση των οικονομικών αναγκών της χώρας. “Πρέπει να βασιστούμε στα γεγονότα, πρέπει να δούμε την κατάσταση ως έχει”, υπογράμμισε.

Μια αποστολή του ΔΝΤ αναμένεται να μεταβεί στο Κίεβο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να εκτιμήσει την οικονομική κατάσταση της χώρας και να ξεκινήσει την κατάρτιση σχεδιασμών για ένα δανειακό πρόγραμμα.