“Δεν ξέρω τι βλέπει η Λαγκάρντ όταν επισκέπτεται την Ελλάδα. Ίσως είναι μία άλλη χώρα από αυτήν που ζω εγώ όποτε ταξιδεύω πίσω. Εξάλλου, για κάποια που παίρνει έναν ωραίο, αφορολόγητο μισθό 500.000 δολαρίων, που αναμφίβολα ταξιδεύει στην πρώτη θέση και μεταφέρεται με λιμουζίνα μεταξύ πεντάστερων ξενοδοχείων και καθαρών συνεδριακών κτιρίων με λευκό μάρμαρο, μάλλον είναι εύκολο να χάσεις την πραγματικότητα”.
Αυτό σχολιάζει μεταξύ άλλων σε ένα σκληρό άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Guardian ο αρθρογράφος Άλεξ Ανδρέου, κατηγορώντας την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για άγνοια αναφορικά με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.
“Μία τέτοια επισκέπτρια είναι απίθανο να δει τις γερασμένες γυναίκες ντυμένες με μαύρα φορέματα και κασκόλ, που εμφανίζονται σαν αρχαιοελληνικός χορός μόλις τα σούπερ μάρκετ κατεβάζουν τα ρολά, για να ψάξουν στους σκουπιδοτενεκέδες για αποφάγια στο μαύρο σκοτάδι. Ή τους χιλιάδες που κάνουν ουρά κάθε μέρα για πακέτα περίθαλψης από τους Γιατρούς του Κόσμου, ή τους ναρκομανείς που παίρνουν τη δόση τους στους δρόμους, ή τα πτώματα οικογενειών που μεταφέρονται έξω από διαμερίσματα, έχοντας πάθει ασφυξία καίγοντας σκουπίδια στο μαγκάλι για να μείνουν ζεστοί”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.
Ο ίδιος σημειώνει πως η Λαγκάρντ επιδεικνύει άρνηση όταν υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ξεπερνά την κρίση και επαινεί το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και μνημειώδη έλλειψη κατανόησης των ανθρώπων και της ιστορίας της Ελλάδας.
“Είναι τέτοια σχόλια το αποτέλεσμα τεράστιας απερισκεψίας ή κρύβουν ένα βαθύτερο, πιο άσχημο μήνυμα, ότι η Ελλάδα τα πάει καλύτερα υπό ξένη διοίκηση;”, διερωτάται ο αρθρογράφος, και υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους σχόλια ενισχύουν τη Χρυσή Αυγή.
“Το κεντρικό τους μήνυμα είναι ότι ο ελληνισμός υποφέρει από μία οικονομική κατοχή. Η βασική τους υπόσχεση είναι να απαλλάξουν την Ελλάδα από τις ξένες παρεμβάσεις. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις τους φέρνουν άνετα στην τρίτη θέση. Κάθε φορά που η Κριστίν Λαγκάρντ αποφασίζει να κάνει κάποιο σχόλιο για την Ελλάδα, πρέπει να πανηγυρίζουν”, καταλήγει.