Τράπεζες του Βιετνάμ πουλούσαν ιδιωτικό χρυσό

Πουλώντας το χρυσό πελατών τους τράπεζες του Βιετνάμ κατάφεραν να διατηρήσουν ή ακόμα και να ενισχύσουν τη ρευστότητα τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones.

Τώρα όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, ήρθε η ώρα για τους αναγκαστικούς πωλητές να γίνουν αναγκαστικοί αγοραστές, καθώς “η Κεντρική Τράπεζα του Βιετνάμ, ενδέχεται να επιτρέψει στις εγχώριες ιδιωτικές τράπεζες να αγοράσουν μέχρι και 20 μετρικούς τόνους χρυσού τους επόμενους δύο μήνες προκειμένου να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους, προτού τεθεί σε ισχύ νόμος που θα τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν το χρυσό ως μέσο αύξησης του κεφαλαίου το οποίο διαχειρίζονται.

Οι τράπεζες έχουν αγοράσει περισσότερους από 60 τόνους χρυσού τους τελευταίους έξι μήνες και χρειάζεται να αγοράσουν περισσότερο προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ρευστότητα, δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βιετνάμ, Le Minh Hung.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones, οι τοπικές τράπεζες πούλησαν έναντι μετρητών στην τοπική αγορά το χρυσό που λάμβαναν επί χρόνια από πελάτες, που ήθελαν να αποθηκεύσουν τα τιμαλφή τους.

Τώρα θα πρέπει να αγοράσουν πάλι χρυσό για να αποπληρώσουν τους καταθέτες σε μια εποχή που η τιμή του πολύτιμου μετάλλου στις παγκόσμιες αγορές έχει ανέβει κατακόρυφα.

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα θέλει να εμποδίσει τις τράπεζες από αυτή τη ριψοκίνδυνη ενέργεια, και έτσι σχεδιάζει να απαγορεύσει σύντομα την ανάμειξή τους στις αγοραπωλησίες χρυσού.