Αργεντινή: Πολιτικά παιχνίδια με το συνάλλαγμα

Οι ισχυρές πιέσεις και η έντονη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση της Αργεντινής οδηγεί σε μία ακόμα αμφιλεγόμενη απόφαση, που ήδη από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ημίμετρο και πλήττει ακόμα περισσότερο την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό: Καθιστά μεν πιο εύκολη την αγορά ξένων νομισμάτων για τα φυσικά πρόσωπα, περιορίζοντας όμως στα 2.000 δολάρια τον μήνα το ανώτατο ποσό αγοράς.

Αυτό ανακοίνωσε ο προσωπάρχης της προεδρίας και αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Χόρχε Καπιτάνιτς.

“Όλοι οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να αγοράζουν ως και 2.000 δολάρια τον μήνα, βάσει των δηλωμένων εισοδημάτων τους”, δήλωσε ο Καπιτάνιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η φορολόγηση των ξένων νομισμάτων θα υποβληθεί στη δικαιοδοσία της φορολογικής υπηρεσίας για να γίνει με βάση τα δηλωμένα εισοδήματα.

Εξάλλου η κυβέρνηση της Αργεντινής επέβαλε προσωρινά φόρο 20% στην αγορά νομισμάτων τα οποία δε θα αποταμιεύονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς της χώρας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση της χώρας είχε ανακοινώσει την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στα φυσικά πρόσωπα όσον αφορά τις αγορές δολαρίων, επιχειρώντας να πλήξει τη μαύρη αγορά.

Γεγονός είναι ωστόσο ότι οι κινήσεις αυτές επί της ουσίας δε φαίνονται να πείθουν τους Αργεντίνους, αλλά ούτε και τις αγορές και τους επενδυτές, που δείχνουν απρόθυμοι να εμπιστευτούν ξανά την Αργεντινή, καθώς οι μνήμες από το κραχ του 2001 είναι σχετικά πρόσφατες.