Πριν 13 χρόνια η Αργεντινή κήρυξε πτώχευση υπό το βάρος του χρέους της των 95 δισ. δολαρίων.
2014 και η χώρα στροβιλίζεται στη δίνη των ίδιων προβλημάτων.
Ο πληθωρισμός κατατρώει τα όποια εισοδήματα. Ενώ η πτώχευση και η άρνηση και αδυναμία αποπληρωμής του χρέους έχουν φέρει την Αργεντινή στο σημείο να δυσκολεύεται σημαντικά να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της.
Υπό την απειλή ενός ακόμη κραχ, το Μπουένος Άιρες δηλώνει πρόθυμο να καταλήξει σε μια συμβιβαστική συμφωνία με τους επενδυτές ομολόγων (τη λεγόμενη Λέσχη του Παρισιού - Paris Club). Η Αργεντινή κατέθεσε προσφορά να επιστρέψει τα 10 δισ. δολάρια που οφείλει στους συγκεκριμένους πιστωτές ουσιαστικά όμως και αυτά κουρεμένα. Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, από τον οικονομικό Τύπο της χώρας, τα 4 από τα 10 δισ. δολάρια θα είναι απαλοιφή τόκων και ποινών που έχουν επιβληθεί στην Αργεντινή οπότε ουσιαστικά το Μπουένος Άιρες θα δώσει κάτι περισσότερο από 6 δισ. δολάρια στους πιστωτές του, τελικά...
Ο επικεφαλής του Paris Club, Ramon Fernandez, ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει την προσφορά στις 22 Ιανουαρίου.
"Οι αξιωματούχοι της Αργεντινής παρουσίασαν μερικές βασικές αρχές που μπορούν να λειτουργήσουν ως βάση για την αποπληρωμή που μπορεί να κάνει η χώρα" είπε σε μια λιτή δήλωση ο εκπρόσωπος του Paris Club, Clotilde L’Angevin.
Την πρόταση προς τους πιστωτές της Αργεντινής κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Axel Kicillof, μαζί με έναν πρώην υπουργό Οικονομικών που πλέον ηγείται της Μονάδας Αναδιάρθρωσης Χρέους της Αργεντινής, τον Hernan Lorenzino.
Πλήρης αποζημίωση των πιστωτών
Πάντως, πηγές από το Paris Club, που επικαλείται το Bloomberg δήλωσε ότι οι 19 χώρες (οι πολίτες και οι φορείς των οποίων κατέχουν ομόλογα της Αργεντινής) δεν πρόκειται να δεχτούν καμία μείωση παρά μόνον την πλήρη αποπληρωμή τους.
Πάντως ο Γραμματέας της κυβέρνησης, Jorge Capitanich, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι "η Αργεντινή κατάφερε να εξοικονομήσει 82 δισ. δολάρια από την αναδιάρθρωση του χρέους της μετά τη χρεοκοπία του 2001". Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν το Μπουένος Άιρες προτίθεται να καταβάλλει όλα αυτά τα χρήματα στους πιστωτές του.
Η γενικότερη αίσθηση, πάντως, είναι ότι μετά την πρόταση το κλίμα είναι θετικό και οι διαπραγματεύσεις έχουν ελπίδες να προχωρήσουν σημαντικά.
Τα αργεντίνικα ομόλογα με ημερομηνία αποπληρωμής το 2017 κέρδισαν περίπου 0,1% (στα 85,72 δολάρια) μετά τις ανακοινώσεις.
Μεγάλο στοίχημα η πίστωση... εμπιστοσύνης από τους επενδυτές
Η Αργεντινή έχει ανάγκη να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να ανατρέψει την "αποστράγγιση" των αποθεματικών του κράτους που βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα: λιγότερα από 30 δισ. δολάρια. Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του ΔΝΤ αλλά και του δισεκατομμυριούχου Paul Singer, του μεγαλύτερου ιδιώτη - πιστωτή της χώρας.
Εντός του μήνα μάλιστα αναμένεται ένας νέος δείκτης τιμών καταναλωτή, μια απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς το Μπουένος Άιρες.