Η Fitch υποβάθμισε τη Σερβία

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Σερβίας (IDR) σε ξένο και τοπικό νόμισμα σε "Β+ με σταθερή προοπτική", από "ΒΒ- με αρνητική προοπτική".

Ο Fitch Ratings διευκρίνισε ότι οι λόγοι της υποβάθμισης συνίστανται στην αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2014, την πορεία του χρέους σε σχέση με το επίπεδο του ΑΕΠ και την ελλιπή προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα.

Ως θετικές πτυχές αξιολογούνται η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του ισοζυγίου πληρωμών, η αύξηση των συναλλαγματικών διαθέσιμων (Forex) και η έναρξη διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ τον προσεχή Φεβρουάριο για μία νέα συμφωνία.

Σε ανακοίνωσή του, το σερβικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι αναγνωρίζει την ανάγκη συνεχούς σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών και του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Σημειώνει δε, ότι τα πρώτα "βήματα" σε αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει, καθώς, όπως διευκρινίζει, η οικονομική ανάπτυξη το 2014 είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη, ο πληθωρισμός το 2013 βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι εξαγωγές αυξάνονται, οδηγώντας στη συρρίκνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Προσθέτει ακόμη ότι το κόστος χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω.

"Το υπουργείο θα παραμείνει προσηλωμένο στη συνεπή εφαρμογή της δέσμης οικονομικών μέτρων, ώστε ο σχεδιασμός για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμη βάση και την εξασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης της Σερβίας, να υλοποιηθεί" ανέφερε η κυβερνητική ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας Γιοργκοβάνκα Ταμπακόβιτς σχολίασε ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας δεν αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες για την εθνική οικονομία. "Δείχνει απλώς ότι οι σωστές αποφάσεις που ελήφθησαν από την Κυβέρνηση για τη δημοσιονομική εξυγίανση, δεν έχουν αποφέρει ακόμη αποτελέσματα" σημείωσε.

"Διανύουμε μία περίοδο, κατά την οποία οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και των πολύ ισχυρότερων οικονομιών βρίσκονται σε πτωτική πορεία, οπότε είμαι πεπεισμένη ότι αυτό (η υποβάθμιση της Σερβίας) δεν θα οδηγήσει σε αρνητικές τάσεις τη χρηματοπιστωτική αγορά της, ούτε και θα επηρεάσει τις αγορές που είχαν ήδη αποφασίσει να επενδύσουν στη Σερβία" πρόσθεσε.

Η κ. Ταμπακόβιτς εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η Σερβία θα υπογράψει με το ΔΝΤ έναν Διακανονισμό Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας, ο οποίος ουσιαστικά θα ακυρώσει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και θα διαλύσει ενδεχόμενους φόβους μεταξύ των επενδυτών για πιθανές επενδύσεις στη Σερβία.

Η διοικητής διευκρίνισε ότι μία συμφωνία με το ΔΝΤ δεν κρίνεται απαραίτητη για λόγους ρευστότητας- όπως επεσήμανε τα συναλλαγματικά διαθέσιμα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο (11,2 δισ. ευρώ)- αλλά επειδή θα σημάνει μία πρόσθετη αναγνώριση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της Σερβίας. Μία συμφωνία θα σήμαινε ότι η Σερβία υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που αποφάσισε και η οικονομία κινείται σε μία καθορισμένη πορεία προς την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη, είπε, υπογραμμίζοντας ότι "θα έχει μία θετική επίδραση στην αντιμετώπιση της χώρας από τους ξένους επενδυτές που χρειαζόμαστε τώρα και στο μέλλον".