Αργεντινή: Μια χώρα στο απόλυτο κόκκινο

Σε τεντωμένο σκοινί και μακριά από τη σταθερότητα βρίσκεται η Αργεντινή. Η χώρα ταλανίζεται διαρκώς και το εξαιρετικά εύθραυστο οικονομικό κλίμα έχει εγείρει ξανά ερωτήματα γύρω από την αβεβαιότητα της θέσης της χώρας.

Μόλις πριν δυο μήνες οι αστυνομικοί κατέβηκαν σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς, πυροδοτώντας τη χειρότερη περίοδο λεηλασιών και πλιάτσικου από την κρίση του 2001, ενώ ένα μπλακ άουτ στο Μπουένος Άιρες άφησε χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα για περισσότερο από δύο εβδομάδες !

Μάλιστα οι μισθοί των ενστόλων δεν είναι πενιχροί, όμως ροκανίζονται από τον πληθωρισμό, τον οποίο ιδιώτες οικονομολόγοι εκτιμούν στο 25% και αυξανόμενο. Βλέποντας την αστυνομία να κερδίζει αυξήσεις μισθών, εκφράζονται φόβοι ότι και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορεί να κάνουν το ίδιο... να κατέβουν, δηλαδή, σε μαζικές απεργίες. Ήδη, οι σιδηροδρομικοί και οι εκπαιδευτικοί ζητούν αυξήσεις μισθών περί το 30% το 2014.

Το μπλακ αουτ που κράτησε δύο εβδομάδες δεν έχει να κάνει με υψηλές θερμοκραίες, αλλά με το γεγονός ότι οι ταρίφες ηλεκτρικού και αερίου έχουν τεχνητά συμπιεστεί από το 2002, όταν ο τότε πρόεδρος, Eduardo Duhalbe, απαγόρευσε στους ιδιώτες παρόχους ενέργειας να χρεώνουν περισσότερα. Έτσι, οι όποιες βελτιώσεις στο απαρχαιωμένο ηλεκτρικό δίκτυο της Αργεντινής έχουν ανασταλεί. Οι ενεργειακές εταιρείες βασίζονται σε κρατικές επιχορηγήσεις, περίπου 11 δισ. δολάρια το 2013, για να καλύψουν τα κόστη τους.

Η πρόεδρος Cristina Fernandez de Kirchner επέστρεψε το Νοέμβριο δυναμικά, μετά από επέμβαση που έκανε και προχώρησε σε ανασχηματισμό, συμφώνησε στην αποζημίωση για την εθνικοποίηση της πετρελαϊκής YPF, ενώ έφτασε ακόμα και στο σημείο να εγκαταλείψει τα μαύρα ρούχα, που φορούσε από τότε που έχασε το σύζυγό της, Nestor, το 2010.

Η Fernandez βρίσκεται σε δίλημμα. Κρατώντας τις αυξήσεις μισθών κάτω από τον πληθωρισμό και κόβοντας σιωπηρά τις επιχορηγήσεις είναι πρακτικές χωρίς πολιτική στήριξη. Αλλά, από την άλλη, η συνέχιση της πολιτικής δαπανών θα αυξήσει τις νομισματικές και δημοσιονομικές πιέσεις. Ο οικονομολόγος Dante Sica του Abeceb.com εκτιμά ότι οι μεγάλες αυξήσεις μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους των περιφερειών θα διπλασιάσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα των περιφερειών.

Σημειώνεται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που βρίσκεται η ίδια στο κόκκινο, συμφώνησε στο rollover – δηλαδή στην ανακύκλωση – του χρέους 18 περιφερειών, ώστε να τις βοηθήσει να περιορίσουν την οικονομική τους ασφυξία.

Η κυβέρνηση έχει διαπραγματευθεί μια συμφωνία με τα supermarkets, ώστε να να παγώσει τις τιμές 193 βασικών αγαθών, όπως το γάλα, το ηλιέλαιο και το βοδινό. Κατηγορεί τις εταιρείες ηλεκτρισμού για τα μπλακάουτ. Για να σταματήσει την εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, αύξησε τους φόρους σε αγορές με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό, από το 20% στο 35%. Τέτοιοι έλεγχοι δεν είναι καινούριοι : η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πώληση συναλλάγματος στην επίσημη ισοτιμία, από το 2011. Αλλά, όπως επισημαίνει ο Economist, πυροδοτούν αναταραχή.