Ντράγκι: Πολύ νωρίς να πούμε ότι νικήσαμε την κρίση

“Θα ήταν πολύ πρόωρο να κηρύξουμε τη νίκη” επί της κρίσης χρέους που μαστίζει στην Ευρωζώνη, τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του για το 2014, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη συνεχίζει να βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, πάνω από 12%.

Ο Ντράγκι ανέφερε επίσης ότι δεν έχει μεταβληθεί η άποψη του ΔΣ της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική που πρέπει να ασκηθεί βραχυπρόθεσμα. “Επαναλαμβάνουμε αταλάντευτα τη διατύπωση της μελλοντικής μας πολιτικής (forward guidance) και συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι τα επιτόκια-κλειδιά της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο”, είπε ο Ντράγκι, μετά από τη σημερινή συνεδρίασή του το ΔΣ της ΕΚΤ, κατά την οποία αποφασίστηκε να διατηρηθούν αμετάβλητα τα κύρια επιτόκια στο 0,25%, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.

Παράλληλα, ο Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις χρηματαγορές και παραμένει έτοιμη να αναλάβει δράση εάν τα επιτόκια των διατραπεζικών χορηγήσεων αυξηθούν υπερβολικά.