Κινέζος μεγιστάνας θέλει να αγοράσει τους New York Times

Ένας εκκεντρικός Kινέζος μεγιστάνας της ανακύκλωσης, ο Τσεν Γκουανγκμπιάο, δήλωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται να αρχίσει συνομιλίες για να αγοράσει την ιστορική αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Ο 42χρονος Τσεν Γκουανγκμπιάο είναι μια διασημότητα στην Κίνα και γνωστός για τη φιλανθρωπική δράση του. Έχει συγκεντρώσει προσωπική περιουσία ύψους 560 εκατ. ευρώ χάρη στην εταιρεία του, που ειδικεύεται στις κατεδαφίσεις και την ανακύκλωση. Τον Ιανουάριο, όταν η ρύπανση σε πολλές πόλεις της Κίνας είχε σημειώσει μεγάλη αύξηση, είχε διανείμει δωρεάν κονσέρβες με "φρέσκο αέρα".

Μετά τις αντιιαπωνικές εκδηλώσεις στην Κίνα, ο Τσεν είχε δαπανήσει σχεδόν 800.000 δολάρια για να αγοράσει δεκάδες κατασκευασμένα στην Κίνα αυτοκίνητα για να τα δώσει σε ανθρώπους που είχαν αυτοκίνητα ιαπωνικής μάρκας, τα οποία υπέστησαν ζημιές από τους διαδηλωτές.

Ο Τσεν υποστηρίζει πάντως πως αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα το στόχο του να αγοράσει τους New York Times, κάτι που λέει πως σκέπτεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Πρόσθεσε πως περιμένει ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό στις 5 Ιανουαρίου, οπότε θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με ένα "κορυφαίο μέτοχο".

Σύμφωνα με τον Κατάλογο Χουρούν των πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας, η περιουσία του μεγιστάνα ήταν το 2012 περίπου 740 εκατ. δολάρια. Ο Τσεν δήλωσε πως δε θα δίσταζε να πουλήσει τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία του, αν μπορούσε έτσι να αγοράσει τους Times. Ο ίδιος δήλωσε πως ο στόχος του δεν είναι να προωθήσει κάποια πολιτική ατζέντα, αλλά μάλλον τα προσωπικά ιδεώδη του που είναι "η ειρήνη στη γη, η προστασία του περιβάλλοντος και η φιλανθρωπία".

"Δεν υπάρχει τίποτε που να μην μπορεί να αγοραστεί στη σωστή τιμή", δήλωσε ο Τσεν στο πρακτορείο Reuters, το οποίο πάντως σχολιάζει πως είναι απίθανο να πωληθούν στον Τσεν οι Times, που ελέγχονται από την οικογένεια Οκς-Σουλτσμπέργκερ.

Μετά τις αρχικές αναφορές στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης για την προσφορά του Τσεν, εκπρόσωπος της εφημερίδας δήλωσε πως η εταιρεία δε σχολιάζει φήμες.