Κίνδυνο εκτόξευσης του κυπριακού δημόσιου χρέους στο 170% του ΑΕΠ εντοπίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε περίπτωση που δεν επαληθευτούν οι μακροοικονομικές του εκτιμήσεις, σύμφωνα με την κυπριακή οικονομική ιστοσελίδα StockWatch.
Στην έκθεση του με αφορμή τη θετική δεύτερη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος, σύμφωνα πάντα με το StockWatch, το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι αναλύσεις των τεχνοκρατών του εντοπίζουν πως, η εξέλιξη του δημοσίου χρέους, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στα μακροοικονομικά δεδομένα.
Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος θα φθάσει μέχρι το 126% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, προτού αρχίσει να υποχωρεί, όμως μία βαθύτερη ή πιο μακρά ύφεση μπορεί να οδηγήσει το χρέος στα επίπεδα του 130-145% του ΑΕΠ μέχρι το 2020,αναφέρει στην έκθεση του το ΔΝΤ. Μια τέτοια εξέλιξη, σε συνδυασμό με χειρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μη βιώσιμο χρέος της τάξης του 160% του ΑΕΠ, αναφέρει.
Σε περίπτωση μάλιστα που στις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις προστεθούν και πρόσθετες – μη προβλεπόμενες – κεφαλαιακές ανάγκες των συνεργατικών τραπεζών, το χρέος μπορεί να φθάσει ακόμα ψηλότερα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σοκ θα ξεπεράσει το “μαξιλάρι” του προγράμματος και θα φθάσει το 170% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του προγράμματος, προτού πέσει στο πολύ υψηλό επίπεδο του 150% μέχρι το 2020.
“Τέτοιες εξελίξεις ενδεχομένως να συνεπάγονται πρόσθετα χρηματοδοτικά μέτρα και δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους, για διασφάλιση της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους”, αναφέρεται.
Επιπλέον, δεδομένων των σημαντικών πληρωμών που πρέπει να γίνουν μετά το τέλος του προγράμματος, όπως η αποπληρωμή του χρέους από τη Λαϊκή, ύψους 2,3 δισ. ευρώ και επιπλέον 5,6 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν εντός του 2016-2020, ίσως να χρειαστούν επιπρόσθετοι “επίσημοι” - δηλαδή, διακρατικοί – πόροι σε περίπτωση που η Κύπρος δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές.