Ολοένα και περισσότερο βρώμικο χρήμα φαίνεται ότι διακινείται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, με την Κίνα και τη Ρωσία να κρατούν τα σκήπτρα, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Newsweek, στις ΗΠΑ κυκλοφόρησαν σχεδόν 947 δισεκατομμύρια δολάρια από παράνομες δραστηριότητες, από περίπου 55 αναπτυσσόμενες χώρες το 2011, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 13,7% σε σχέση με το 2010.
Τα στοιχεία αυτά έφερε στο φως έρευνα της εταιρείας Global Financial Integrity (GFI) στην Ουάσινγκτον. Βάσει αυτής το διάστημα 2002-2011 από τις αναπτυσσόμενες χώρες διακινήθηκε βρώμικο χρήμα που ξεπερνά συνολικά τα 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Μάλιστα, η Ρωσία βρίσκεται στη θέση νούμερο 1 για το 2011, με τα ποσά του παράνομου χρήματος να ξεπερνούν τα 191 δισεκατομμύρια δολάρια, πάνω από τα διπλάσια σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις της GFI.
Μέχρι εκείνη τη χρονιά και από το 2002, την πρωτιά κατείχε η Κίνα, από την οποία φαίνεται ότι διακινήθηκαν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σχεδόν το ένα έκτο του συνολικού ποσού από όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Για το διάστημα 2002-2011 στη Ρωσία «χρεώνονται» 881 δισεκατομμύρια δολάρια, προσθέτει το δημοσίευμα.
Στους «εξαγωγείς παράνομου χρήματος» εντάσσονται ακόμη χώρες όπως το Μεξικό, η Μαλαισία, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία.
«Με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, αυξήθηκαν και οι παράνομες ροές χρήματος» ανέφερε ο πρόεδρος της GFI, Raymond Baker, στο Newsweek. «Υπήρξε μια ισοπέδωση των χρηματοδοτικών ροών μετά την οικονομική κρίση του 2008, αλλά ότι επανήλθαν με ανοδικές τάσεις» πρόσθεσε.
Τα στοιχεία της έρευνας της GFI βασίζονται σε δεδομένα από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών κρατών για πάταξη της φοροδιαφυγής από εύπορους ιδιώτες.
Η Ομάδα των 20 μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών δεσμεύτηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο να καταπολεμήσουν το ξέπλυμα χρήματος και τα φορολογικά παραθυράκια που επιτρέπουν στις εταιρείες να αποφεύγουν φόρους, ενώ και ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη εργάζεται προς μια παρόμοια πρωτοβουλία.
Η ροή του βρώμικου χρήματος, που συνδέεται με εγκληματικές δραστηριότητες, διαφθορά, δωροδοκία, ξέπλυμα, μίζες και φοροδιαφυγή, είναι περίπου τρεις φορές παραπάνω από το ποσό των περιουσιακών στοιχείων των offshore.
Με την πρακτική του «misinvoicing» -της ελλιπούς εκτίμησης ή της υπερεκτίμησης της πραγματικής αξίας ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας που πωλήθηκε ή αποκτήθηκε στο εξωτρεικό- που συχνά καλείται ως «η σκοτεινή πλευρά του διεθνούς εμπορίου», διακινήθηκε περίπου το 80% των παράνομων χρηματικών ροών κατά τη διάρκεια των ετών 2002-2011.
Στα στοιχεία της GFI δε συμπεριλαμβάνονται οι λεγόμενες «hawala» συναλλαγές, ένα ανεπίσημο τραπεζικό σύστημα στις μουσουλμανικές χώρες. Πρόκειται στην ουσία για ένα σύστημα άτυπης μεταφοράς κεφαλαίων και χρησιμοποιείται για τη μεταφορά εμβασμάτων χωρίς τη μεσολάβηση επίσημου οικονομικού φορέα.
«Αυτό σημαίνει», αναφέρει η έκθεση, «ότι ένα μεγάλο μέρος των εσόδων από τη διακίνηση ναρκωτικών, ανθρώπων και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, οι οποίες συχνά διακανονίζονται σε μετρητά, δεν περιλαμβάνονται σε αυτές τις εκτιμήσεις».