Οι Βρετανοί κάνουν… πλαστική επέμβαση στα χαρτονομίσματα !

Τα πρώτα πλαστικά νομίσματα των 5 λιρών θα κυκλοφορήσουν στη Μεγάλη Βρετανία το 2016, όπως ανακοίνωσε σήμερα τη Τράπεζα της Αγγλίας, αντικαθιστώντας τα κλασικά χαρτονομίσματα, σε μία κίνηση πρωτοφανή για τα βρετανικά δεδομένα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, τα πλαστικά τραπεζογραμμάτια έχουν αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των χαρτονομισμάτων, καθώς χάρη στο πιο ανθεκτικό υλικό από το οποίο κατασκευάζονται αντέχουν τουλάχιστον δυόμιση φορές περισσότερο από τα παραδοσιακά χαρτονομίσματα, είναι πιο δύσκολο να πλαστογραφηθούν, ενώ το κόστος για να τυπωθούν και να αποθηκευθούν είναι χαμηλότερο.

Το 2016 θα αρχίσει η κυκλοφορία του νομίσματος των 5 λιρών, με τη μορφή του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ενώ ένα χρόνο αργότερα θα βγει και το νόμισμα των 10 λιρών, που θα απεικονίζει τη συγγραφέα Τζέιν Όστεν.

Πάντως, η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι η μόνη χώρα που υιοθετεί το... πλαστικό χρήμα. Περίπου είκοσι χώρες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν τραπεζογραμμάτια κατασκευασμένα από πλαστικό, ενώ πρωτοπόρος υπήρξε η Αυστραλία, που τα υιοθέτησε το 1988.