Το θέμα της εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης θα συζητηθεί σήμερα στο “μίνι Eurogroup” του Βερολίνου, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκουίντος, της Ιταλίας, Φαμπρίτσιο Σακομάνι, και της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που είναι και ο επικεφαλής του Eurogroup.
Στη συνάντηση αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η πρόταση σύμφωνα με την οποία το κόστος του κλεισίματος μιας τράπεζας σε μια χώρα-μέλος της Ευρωζώνης θα βαρύνει σχεδόν πλήρως τη χώρα όπου εδρεύει, όμως σταδιακά θα αναλάβουν ευθύνες και οι υπόλοιπες χώρες-εταίροι, μέχρι που μετά από δέκα χρόνια θα μοιράζονται εξίσου την ευθύνη.
Παράλληλα, για αύριο Τρίτη είναι προγραμματισμένη στις Βρυξέλλες η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσει η σύνοδος των υπουργών όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το μηχανισμό εξυγίανσης ή εκκαθάρισης των τραπεζών.
Οι υπουργοί θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία μέχρι τα τέλη του έτους, ώστε το τελικό κείμενο να εγκριθεί οριστικά πριν από τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2014. Καθώς όμως υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα, οι συναντήσεις τους πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Πριν από δύο εβδομάδες ο Σόιμπλε είχε και πάλι καλέσει τους ομολόγους του των ίδιων χωρών για να συζητήσουν το ίδιο θέμα.
"Όλα θα πρέπει να μελετηθούν στην παραμικρή λεπτομέρεια, όλα θα πρέπει να διευκρινιστούν", είπε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού, Μάρτιν Κότχαους.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, απηύθυνε έκκληση για τη σύσταση ενός ισχυρού Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών και εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι σχεδιασμοί για την αναδιάρθρωση ή την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών στην Ευρωζώνη ίσως είναι υπερβολικά περίπλοκοι και οι προβλέψεις για την χρηματοδότηση της διαδικασίας ίσως αποδειχθούν ανεπαρκείς.
“Σας καλώ, εσάς και το [Ευρωπαϊκό] Συμβούλιο, να δημιουργήσετε άμεσα έναν ρωμαλέο Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης, για τον οποίο τρία στοιχεία θα τεθούν στην πράξη: ένα ενιαίο σύστημα, μια ενιαία αρχή, κι ένα ενιαίο ταμείο. Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε έναν Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης ο οποίος θα είναι ενιαίος μόνον κατ' όνομα”, τόνισε ο Ντράγκι, απευθυνόμενος σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.