Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας θα πρέπει να θεωρηθεί ως καταλύτης που θα ενισχύσει τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Κύπρου, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), Πανίκος Δημητριάδης.
Μιλώντας σε γεύμα του συνδέσμου διεθνών τραπεζών, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι δεν έχει αμφιβολία ότι με τις κατάλληλες πολιτικές και με τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων, το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία της Κύπρου στο σύνολό της θα εξέλθει ισχυρότερη από την κρίση.
Επίσης, εξέφρασε την προσδοκία ότι με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης το 2014, το κυπριακό χρέος θα υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 100% του ΑΕΠ.
Ο διοικητής της ΚΤ στην ομιλία του επισήμανε ότι αναμένει τα επόμενα χρόνια να δει συρρίκνωση του συνολικού μεγέθους του τραπεζικού τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ και πιο λιτό και ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα.
Τέλος, δήλωσε ότι περισσότερος ανταγωνισμός θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους του κεφαλαίου για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που θα βοηθήσει στην τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων και την ανάπτυξη.
Ωστόσο, παρά τις σχετικές δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή, η τρόικα δεν επισκέφτηκε σήμερα τη Λευκωσία.
Άγνωστη η ακριβής ημερομηνία της καθόδου της στη Μεγαλόνησο. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν την νέα καθυστέρηση σε διαδικαστικά ζητήματα.
Στόχος της Λευκωσίας είναι να καταλήξει σε μνημόνιο συναντίληψης με την Τρόικα το συντομότερο δυνατό, προκειμένου το οικονομικό πρόγραμμα της Κύπρου να συζητηθεί ως πακέτο με αυτό της Ισπανίας στο επόμενο Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου.