“Μπορεί μια κρίση να έχει πραγματικά τελειώσει όταν το 12% του εργατικού δυναμικού είναι χωρίς δουλειά; Όταν η ανεργία στους νέους είναι σε πολύ υψηλά διψήφια νούμερα, φτάνοντας πάνω από το 50% σε Ελλάδα και Ισπανία; Και όπου δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι γίνεται ευκολότερο για τους πολίτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους;”.
Ο συλλογισμός αυτός ανήκει στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, υπογράμμισε πως είναι πρόωρο να πει κανείς ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει παρέλθει, ενώ προειδοποίησε ότι η υψηλή ανεργία στους νέους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της οικονομίας να αναπτυχθεί στο μέλλον.
“Η ανεργία σε νεανική ηλικία σημαίνει μία έλλειψη πρακτικής εκπαίδευσης, υποβάθμιση ικανοτήτων και πιθανή απομάκρυνση από την αγορά εργασίας. Η εμπειρία μας λέει ότι μακρές περίοδοι ανεργίας οδηγούν μακροπρόθεσμα σε λιγότερο παραγωγικό εργατικό δυναμικό”, επεσήμανε.
Και μπορεί να μην καταφέρθηκε ευθέως κατά της Γερμανίας, όμως η Κριστίν Λαγκάρντ ασφαλώς τη “φωτογράφιζε” όταν πρότεινε δράσεις για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης στην Ευρωζώνη. “Το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για ευρωπαϊκά αγαθά και υπηρεσίες έρχεται από το εξωτερικό, όχι εκ των έσω, αφήνοντας την οικονομία στο έλεος των σκαμπανεβασμάτων του παγόσμιου εμπορίου. Η ευρωπαϊκή ζήτηση για ευρωπαϊκά προϊόντα παραμένει υποτονική”, παρατήρησε.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε ακόμα μία σειρά μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη, που θα καθιστούσε ευκολότερη την εύρεση εργασίας για εξειδικευμένους εργαζομένους. “Δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν οι μεταρρυθμίσεις μέχρι η ανάπτυξη να ανακάμψει σημαντικά, ώστε να σταματήσει την αύξηση της ανεργίας και του χρέους”, τόνισε.