ΗΠΑ: Ο Volcker βάζει τέλος στις ριψοκίνδυνες επενδύσεις τραπεζών

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αναμένεται την Τρίτη να εγκρίνουν έναν κανόνα για να χαλιναγωγήσουν τις ριψοκίνδυνες συναλλαγές από τις τράπεζες , στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Wall Street και να αποτρέψουν μια ακόμη δαπανηρή διάσωση.

Ο ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αναμένεται να ψηφίσουν για τον Κανόνα Volcker και οι εταιρείες της Wall Street ανησυχούν μήπως οι ρυθμίσεις που υποκινήθηκαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση πλήξουν τα κέρδη που κερδίζουν από συναλλαγές.

Ο κανόνας που πρότεινε ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve Paul Volcker έχει στόχο να αποτρέπει τις τράπεζες που δέχονται ομοσπονδιακά ασφαλισμένες καταθέσεις από το να εμπλέκονται σε επικίνδυνες συναλλαγές που μπορεί να επιφέρουν ζημιές για τους φορολογούμενους.

Ο κανόνας έχει πλέον πολλαπλασιαστεί σε 800 σελίδες .

Η τελική έκδοση αναμένεται να είναι πιο σκληρή από ό, τι όταν προτάθηκε πριν από δύο χρόνια.

"Η πρόκληση είναι να αποτρέψει τις ανεπίτρεπτες δραστηριότητες", δήλωσε ο Robert Maxant , εταίρος της Deloitte & Touche .

Ο κανόνας θα μπορούσε να κοστίσει δισεκατομμύρια στις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες και οι δικηγόροι μελετούν προσεκτικά τις λεπτομέρειες του κειμένου για να βρουν τις αδυναμίες που θα τους επιτρέψουν να μηνύσουν τις ρυθμιστικές αρχές και να πάνε στα δικαστήρια.