Με “καμπάνες” απειλεί η ΕΕ τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης

Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα ενδέχεται να βρεθούν οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης Moody's, Fitch και Standard & Poor's από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού δε βελτίωσαν τις “ανεπαρκείς” διαδικασίες τους, όπως τους είχε συστηθεί, ανακοίνωσε ο ευρωπαϊκός εποπτικός φορέας του τομέα σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εποπτείας Κινητών Αξιών και Αγορών (European Securities and Markets Authority, ESMA) δημοσίευσε σήμερα τα αποτελέσματα της έρευνάς της για το πώς οι οίκοι αυτοί προχωρούν στις αξιολογήσεις τους για τα κρατικά ομόλογα, την οποία διεξήγαγε από τον Φεβρουάριο ως τον Οκτώβριο φέτος. Η Αρχή επέκρινε τις καθυστερήσεις στην δημοσίευση των μεταβολών των αξιολογήσεων και τον ανεπαρκή έλεγχο του απορρήτου από μέρους των οίκων.

Οι αξιολογήσεις του κρατικού αξιόχρεου απέκτησαν πολιτική φόρτιση στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, με τον S&P να εξοργίζει την Ελλάδα το 2011, μειώνοντας το κρατικό αξιόχρεό της, τη στιγμή κατά την οποία η χώρα διαπραγματευόταν για το πρόγραμμα δανεισμού της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

“Η έρευνα της ESMA αποκάλυψε ελαττώματα στην διαδικασία αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ποιότητα, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα των αξιολογήσεων και της διαδικασίας των αξιολογήσεων”, δήλωσε ο Στέφεν Μάιγιορ, ο πρόεδρος της ESMA. Οι οίκοι “θα όφειλαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες τους και να διασφαλίσουν ότι θα βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους”, πρόσθεσε ο Ολλανδός πρόεδρος της εποπτικής αρχής.

Οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να καταρτίσουν και να θέσουν σε εφαρμογή “επανορθωτικά σχέδια” για να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται πλήρως προς τη νομοθεσία της ΕΕ και να εξαλείψουν τις ανεπαρκείς διαδικασίες τις οποίες ακολουθούσαν στο παρελθόν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής αρχής. Η ESMA δεν έχει ακόμη καταλήξει εάν παραβιάστηκαν ευρωπαϊκοί κανόνες, και άρα εάν και κατά πόσον είναι πρέπον να επιβληθούν πρόστιμα, αλλά στελέχη της εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν τέτοια πρόστιμα βάσει μιας προηγούμενης έρευνας.

Η έρευνα εν μέρει άρχισε εξαιτίας των φημών στις αγορές πριν καν συμβεί μια μεταβολή του κρατικού αξιόχρεου κάποιας χώρας, γεγονός το οποίο προκαλεί αστάθεια.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η ESMA διαπίστωσε καθυστερήσεις πέντε ημερών και πλέον από τη λήψη μιας απόφασης σχετικά με μια αξιολόγηση και την δημοσίευση αυτής της απόφασης, ενώ σε μία περίπτωση, η καθυστέρηση αυτή έφθασε τις δύο εβδομάδες.