Τα εύσημα στην κυπριακή κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στην εφαρμογή του μνημονίου έδωσε από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου του Economist, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Η κ. Βελκουλέσκου τόνισε ότι για την κυπριακή κυβέρνηση η εφαρμογή της δανειακής σύμβασης “δεν είναι εύκολη και δεν πρέπει να υποτιμούνται οι προσπάθειες των αρμοδίων”, και υπέδειξε ότι τόσο το κράτος όσο και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να επενδύσουν στους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών. Υπάρχουν δεδομένα, είπε, όπως η χαμηλή φορολογία και η τεράστια εμπειρία σε αυτούς τους τομείς, που θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη. Και οι δύο τομείς, ανέφερε, φαίνεται να πηγαίνουν καλά.
Αναφερόμενη στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, χαρακτήρισε το ζήτημα ως ένα “σοβαρό πρόβλημα του τραπεζικού τομέα” και τόνισε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών άρχισαν να παρέχουν κίνητρα για διακανονισμό των επισφαλών δανείων.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό στο συνέδριο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσω της πιστής εφαρμογής του μνημονίου θα μπορέσει η Κύπρος να βρει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών. Ο Κύπριος Πρόεδρος αναγνώρισε ότι “το οικονομικό περιβάλλον θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολο”, ωστόσο τόνισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και συστηματικά τις εξελίξεις και εντείνει τις προσπάθειες για επίτευξη ανάπτυξης, ούτως ώστε να ανακάμψει το συντομότερο δυνατό η κυπριακή οικονομία.
Αναφορά έκανε και στις “τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές” στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία”. Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε εξάλλου στις δύο θετικές αξιολογήσεις που είχε η Κύπρος από την τρόικα, κάτι το οποίο καταδεικνύει, όπως είπε, τη δέσμευση της κυβέρνησης για πιστή και έγκαιρη εφαρμογή των διατάξεων του μνημονίου, προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι. Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόγραμμα, είπε ότι “δεν υπάρχει από μηχανής θεός” και ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και θα παραμείνει επικεντρωμένη σε αυτό.
Σε συζήτηση που ακολούθησε μετά την ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων δε θα αποβεί εις βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων. Συμπλήρωσε ότι το εγχείρημα “δεν είναι πυρηνική επιστήμη”, ενώ πρόσθεσε ότι κατανοεί πως υπάρχουν ενστάσεις και αντιρρήσεις.
Αναφερόμενος στα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το κόστος των δημοσίων οικονομικών είναι μη βιώσιμο, με τις δαπάνες να αυξάνονται και τα έσοδα να μειώνονται. Ανέφερε ακόμα ότι και στον ιδιωτικό τομέα οι δαπάνες ήταν μεγαλύτερες από την παραγωγή και χαρακτήρισε το μέγεθος του τραπεζικού τομέα υπερβολικό, σχολιάζοντας ότι χρηματοδοτούσε όχι πραγματικές παραγωγικές επενδύσεις, αλλά την κατανάλωση και τη “φούσκα” στα ακίνητα.