Το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, η Ελβετία και οι Σεϊχέλες δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα όσον αφορά στη φορολογική διαφάνεια, γεγονός που πιθανόν θέτει τις επενδύσεις στις χώρες αυτές σε κίνδυνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών για Φορολογικούς Σκοπούς, το οποίο επιβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, οι Σεϊχέλες και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι δεν πέρασαν την δοκιμασία διότι οι δομές που θέσπισαν δεν λειτουργούν όπως πρέπει, ενώ Ελβετία διότι δεν έχει θεσπίσει καν ακόμη τη νομοθεσία που απαιτείται για την φορολογική συνεργασία με άλλα κράτη.
Ο Πασκάλ Σεν Αμάν, επικεφαλής της διεύθυνσης φορολογικής πολιτικής του ΟΟΣΑ, δήλωσε ότι οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι τράπεζες και οι κρατικές υπηρεσίες στο εξής θα εξετάζουν πολύ πιο επιφυλακτικά το ενδεχόμενο να επενδύουν σε αυτές τις χώρες. “Πρόκειται για ζήτημα φήμης... Θα ασκείται πίεση στις επιχειρήσεις ώστε να εξηγούν γιατί συναλλάσσονται σε χώρες που δεν είναι καθαρές από την σκοπιά του Παγκόσμιου Φόρουμ”, επεσήμανε.
Το Λουξεμβούργο, το οποίο σύμφωνα με πηγές της ΕΕ τελεί υπό έρευνα από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συμφωνίες φορολογικού ενδιαφέροντος με μεγάλες πολυεθνικές, ανέφερε ότι θεωρεί την κατηγοριοποίηση αυτή “υπερβολικά αυστηρή”. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λουξεμβούργου, ένας “πολύ περιορισμένος αριθμός” των απαντήσεών του στα αιτήματα για πληροφορίες κρίθηκε μη ικανοποιητικός.
Ο υπουργός αρμόδιος για Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, Νιλ Σμιθ, είπε από την πλευρά του ότι η κατηγοριοποίηση αυτή δεν αντανακλά τις τρέχουσες πρακτικές στη χώρα του, οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή μετά το 2012.
“Δυστυχώς αυτή η κατηγοριοποίηση είναι άστοχη. Δεν αντανακλά με ακρίβεια τα πρότυπα ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους”, ανέφερε ο Σμιθ.
Ο Μάριο Τουόρ, εκπρόσωπος της SECO (σ.σ. Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών, η διεύθυνση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας η οποία είναι αρμόδια για την ελβετική οικονομική πολιτική σε διεθνές επίπεδο) σχολίασε ότι η Ελβετία ελπίζει να θεσπίσει το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο σύντομα και να θεωρηθεί ότι συμμορφώνεται προς τους διεθνείς κανόνες διαφάνειας το επόμενο έτος.
Η Κυπριακή Δημοκρατία και η κυβέρνηση στις Σεϊχέλες δεν σχολίασαν την εξέλιξη.