Έρευνα σε βάθος σχετικά με τα εντυπωσιακά, όσο και ασύμμετρα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας θα ξεκινήσει η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
"Η Γερμανία έχει επιδείξει ένα σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα (...) που δικαιολογεί τη διεξαγωγή έρευνας", δήλωσε ο Μπαρόζο, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την έναρξη μιας διαδικασίας για 15 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, στο πλαίσιο των εξουσιών της Επιτροπής σε ζητήματα μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Ο Μπαρόζο δικαιολόγησε τη διεξαγωγή έρευνας για τη Γερμανία λέγοντας πως η εν λόγω χώρα έχει "ειδική ευθύνη" να συμβάλλει στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
Η επιτροπή θα ελέγξει το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας για να δει αν "επηρεάζει τη λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομίας ως συνόλου" και να καθορίσει αν η χώρα μπορεί "να κάνει περισσότερα για να επαναφέρει την ισορροπία στην οικονομία της ΕΕ", δήλωσε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε πως οι Βρυξέλλες "δεν επικρίνουν" τη γερμανική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της, προσθέτοντας πως η έρευνα διεξήχθη "με ανοικτό πνεύμα και χωρίς προκαταλήψεις". Ωστόσο, "η επιμονή των εμπορικών πλεονασμάτων σημαίνει πως η Γερμανία επενδύει πολύ στο εξωτερικό", έξω από τη ζώνη του ευρώ, επισήμανε.
Εντύπωση προκάλεσε παράλληλα το γεγονός ότι στη συνέντευξή του, ο Ζοζέ Μπαρόζο δεν αναφέρθηκε ονομαστικά καθόλου στην Ελλάδα, ούτε και στην Πορτογαλία, αλλά αντίθετα μίλησε για την Ισπανία και την Ιρλανδία, που “ολοκληρώνουν με επιτυχία τα αντίστοιχα προγράμματά τους”, όπως ανέφερε, προσθέτοντας: “Άλλες χώρες που ακόμα βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας έχουν επίσης κάνει αξιόλογη πρόοδο, δηλαδή διορθώνουν τις εξωτερικές ανισορροπίες τους”.