Θα βάλει “φρένο” στα γερμανικά πλεονάσματα η Κομισιόν;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αποφασίσει αυτήν την εβδομάδα εάν και σε ποιο βαθμό θα θέσει υπό διαδικασία ελέγχου το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας για να διαπιστώσει εάν καταγράφεται οικονομική ανισορροπία, δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν.

“Μια τέτοια εξέταση δεν θα έπρεπε να θεωρείται ταμπού. Αυτό δεν θα βοηθούσε ούτε τη Γερμανία, ούτε την Ευρώπη”, ανέφερε ο επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία και νομισματικά θέματα της ΕΕ, Όλι Ρεν, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Εάν η αξιολόγηση των δεδομένων καταλήξει στο συμπέρασμα πως το πλεόνασμα προκαλεί ανισορροπίες στην οικονομία της Γερμανίας και της Ευρώπης και το Βερολίνο δε λάβει τα συνιστώμενα μέτρα για να διορθώσει το πρόβλημα, η Επιτροπή ενδέχεται να επιβάλει πρόστιμο ίσο με το 0,1% του ΑΕΠ του. “Αλλά ασφαλώς δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε την απόφαση της Τετάρτης. Χρειάζεται να περιμένουμε και να δούμε ποια θα είναι τα συμπεράσματα αυτών των αναλύσεων και κατόπιν ποιες θα είναι οι οδηγίες που θα δοθούν στα κράτη μέλη”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον ο Ο' Κόνορ.

Σημειώνεται ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό το Σεπτέμβριο, αφού οι εξαγωγές της αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε επικρίνει με έντονους όρους τη Γερμανία στα τέλη του περασμένου μήνα, στην εξαμηνιαία της αναφορά στο Κογκρέσο, για τις οικονομικές της ανισορροπίες, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είχε χρησιμοποιήσει λιγότερο αυστηρό τόνο σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη την περασμένη εβδομάδα, αλλά το μήνυμά του ήταν παρόμοιο: η Γερμανία πρέπει να κάνει το “μάθημά της”, ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη.