Βαρύ και με αυξητικές τάσεις είναι το κόστος της φοροδιαφυγής για την οικονομία της Βρετανίας, που για το οικονομικό έτος 2010-11 έφτασε τα 32 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου), ενώ ένα χρόνο νωρίτερα έφτανε τα 31 δισεκατομμύρια λίρες.
Τη στιγμή που η Βρετανία εν μέσω λιτότητας και προχωράσει σε περικοπές στον προϋπολογισμό, οι αρχές προσπαθούν να αποδείξουν ότι οι εταιρείες και οι πλούσιοι θα αναλάβουν το οικονομικό βάρος που τους αναλογεί.
Μόλις της Δευτέρα ήρθε στο φως η υπόθεση της αλυσίδας Starbucks, η οποία δεν έχει καταβάλει φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια, παρότι οι πωλήσεις της έφτασαν τα 1,2 δισεκατομμύρια λίρες. Με αφορμή την υπόθεση αυτή, πολλοί Βρετανοί βουλευτές ζήτησαν να πραγματοποιηθεί έρευνα από τη Βασιλική Υπηρεσία Εσόδων και Τελωνείων (HMRC), τις βρετανικές φορολογικές αρχές, αλλά και να εφαρμοστεί πιο αυστηρά η φορολογική νομοθεσία.
Η μεγέθυνση της απόκλισης από τους στόχους, το λεγόμενο "φορολογικό χάσμα" (tax gap), οφείλεται στο γεγονός ότι αυξήθηκαν οι περιπτώσεις μη καταβολής του ΦΠΑ ενώ ταυτόχρονα μεγαλώνει και ο αριθμός των μεγάλων εταιρειών που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί, ανέφερε η HMRC. Η φορολογική υπηρεσία πρόσθεσε ότι ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών υποχρεώσεων η απόκλιση από τους στόχους έχει μειωθεί σήμερα στο 6,7%, από 7,1% που ήταν. Η HMRC ορίζει ως "φορολογικό χάσμα" τη διαφορά μεταξύ των φόρων που συλλέγονται πραγματικά και αυτών που θα έπρεπε να είχαν συλλεχθεί αν οι ιδιώτες και οι εταιρείες είχαν συμμορφωθεί με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου.