Ποια είναι άραγε η πιο υπερχρεωμένη χώρα του πλανήτη; Να είναι η Ιταλία, με λόγο χρέους προς το ΑΕΠ, που φτάνει το 110,5% ; Αλλά όχι, υπάρχει και η Πορτογαλία, με λόγο χρέους 117,5%; Α, μήπως είναι η Ιαπωνία, με λόγο χρέους 139,9%;
Όχι, η Ιαπωνία έρχεται δεύτερη, πίσω από την πρωταθλήτρια του χρέους παγκοσμίως, που δεν είναι άλλη από την.. Ελλάδα !
Αναλύοντας τα αναθεωρημένα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις οικονομίες όλων σχεδόν των κρατών του κόσμου, το περιοδικό Forbes εντόπισε τις δέκα πιο υπερχρεωμένες (σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν τους) χώρες, και στην κορυφή της σχετικής λίστας φιγουράρει η χώρα μας, με το λόγο χρέους προς το ΑΕΠ να φτάνει φέτος το 172,6%.
“Η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα, όχι μόνο επειδή έχει μακράν μεγαλύτερο λόγο χρέους προς το ΑΕΠ της από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά επίσης επειδή το ΑΕΠ της συνεχώς συρρικνώνεται. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να περιοριστεί για έκτη διαδοχική χρονιά, αυτή τη φορά κατά 4,2%”, αναφέρει το δημοσίευμα του Forbes για τη χώρα μας.
“Αν το εισόδημά σου μειώνεται κάθε χρόνο, πώς θα ξεπληρώσεις ;”, διερωτάται ο συγγραφέας Μάθιου Λιν, και προσθέτει: “Βασικά δε θα ξεπληρώσεις, μέχρι να μπορέσεις να διορθώσεις την κατάσταση”.
Όμως, και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, ο Λιν υποστηρίζει πως αργά ή γρήγορα μάλλον θα χρειαστεί να κηρύξουν στάση πληρωμών. “Ο γενικός κανόνας είναι ότι μόλις το χρέος ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ, υπάρχει πρόβλημα. Συνήθως, δεν είναι εφικτό να αποπληρωθεί, εκτός και αν υπάρχει πραγματικά ταχεία ανάπτυξη”, εξηγεί.
Δεύτερη στη λίστα των πιο υπερχρεωμένων χωρών στον κόσμο είναι η Ιαπωνία με 139,9%, και ακολουθούν ο Λίβανος (135,7%), η Πορτογαλία (117,5%), η Γρενάδα (115,8%), η Ιταλία (110,5%), η Ιρλανδία (105,5%), η Αντίγκουα & Μπαρμπούντα (95,3%), το Πράσινο Ακρωτήρι (89,3%) και οι ΗΠΑ (87,4%).