Το σκάνδαλο των υποκλοπών από την αμερικανική μυστική υπηρεσία NSΑ, και ιδιαίτερα η πληροφορία ότι ανάμεσα στα τηλέφωνα που παρακολουθούνταν ήταν και το κινητό της Άνγκελα Μέρκελ, οδηγεί τη γερμανική κυβέρνηση στην αναζήτηση τρόπων προστασίας από τέτοιες μορφές κατασκοπείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Deutsche Telekom, της οποίας το 32% ελέγχει η κυβέρνηση της χώρας, επιδιώκει να συνεργαστεί με τις άλλες γερμανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ώστε να δημιουργήσουν από κοινού μία “ασπίδα” προστασίας από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες.
Ουσιαστικά, δηλαδή, επιδιώκει τη δημιουργία ενός “γερμανικού Internet” !
Βέβαια, όπως επισημαίνει και το πρακτορείο Reuters, το εγχείρημα αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο για πολλούς λόγους. Πρώτα απ' όλα, το εγχείρημα αυτό δε θα λειτουργούσε σε υπηρεσίες οι οποίες φιλοξενούνται σε servers εκτός Γερμανίας, όπως είναι το Google και το Facebook. Επιπλέον, είναι αμφίβολο αν οι άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα δεχθούν να συνεργαστούν με την Deutsche Telekom, παραχωρώντας πληροφορίες για τα δίκτυά τους.
Και ασφαλώς, αν τελικά το σχέδιο αυτό εφαρμοστεί και πετύχει, μπορεί να οδηγήσει στη “βαλκανοποίηση” του Διαδικτύου, δηλαδή κάθε χώρα να έχει το δικό της Internet, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τον ανοιχτό και ελεύθερο χαρακτήρα του μέσου. Πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια πρακτική (έστω και με πιο... ιερό σκοπό) που χρησιμοποιούν χώρες όπως η Κίνα και το Ιράν, όπου οι κυβερνήσεις θέλουν να περιορίσουν την πρόσβαση των κατοίκων τους στο Διαδίκτυο. Αν κάτι τέτοιο συμβεί στη Γερμανία, θα είναι η πρώτη χώρα του δυτικού κόσμου που εφαρμόζει τέτοιους περιορισμούς.
Μένει να δούμε αν η πρόθεση αυτή της Deutsche Telekom θα γίνει πράξη ή θα μείνει στα χαρτιά...