Τη συναλλαγματική ενοποίηση των δύο νομισμάτων, που κυκλοφορούν για τις εξωτερικές και εσωτερικές συναλλαγές αντίστοιχα, αποφάσισε η κυβέρνηση της Κούβας, με σκοπό "την παλινόρθωση της αξίας του πέσο και του ρόλου του ως νομίσματος, ως λογιστικής μονάδας, ως μέσου πληρωμής και αποταμίευσης" όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Γκράνμα, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της διαδικασίας για την κατάργηση του συστήματος των δύο νομισμάτων που κυκλοφορούν επί 19 χρόνια στη χώρα, του κουβανικού πέσο (cup) και το συναλλαγματικού μετατρέψιμου πέσο (cuc) —σε ισοτιμία συνδεδεμένη με το αμερικανικό δολάριο.
Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται πως η κυβέρνηση θα κάνει επωφελείς κινήσεις για το cuc, ανακοινώνοντας έγκαιρα όποια υποτίμησή του και προσφέροντας χρόνο στους πολίτες να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους και τις μετοχές τους.
Η ενοποίηση των δύο νομισμάτων αναμένεται να είναι σταδιακή, σε ένα διάστημα 18 μηνών, σύμφωνα με τους Κουβανούς οικονομολόγους και θα περιλαμβάνει την υποτίμηση του συναλλαγματικού-μετατρέψιμου πέσο και ίσως με κάποια υπερτίμηση του πέσο για την εσωτερική κατανάλωση.
Ήδη η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την τιμολόγηση περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών σε πέσος, μολονότι επιτρέπει σε ορισμένες επιχειρήσεις να ανταλλάσσουν δολάρια που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό με ισοτιμία 12 πέσος —αντί ενός— σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τις εξαγωγές και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να διαθέτουν περισσότερα πέσος ώστε να αυξήσουν τους μισθούς και να αγοράζουν τοπικά προϊόντα.
Από το 1994, μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Κούβα είχε δύο νομίσματα. Το ένα από αυτά είχε συνδεθεί με το δολάριο, ενώ το άλλο είχε αξιολογηθεί με βάση μία υποδιαίρεση του αμερικανικού νομίσματος, προκαλώντας αγανάκτηση σε μέρος του πληθυσμού της χώρας, ο οποίος έκτοτε πληρώνεται με βάση την αξία του τελευταίου, ενώ δημιουργήθηκε παράλληλα αναστάτωση στις λογιστικές διαδικασίες, στην εκτίμηση της αξίας του και στις συναλλαγές στις κρατικές υπηρεσίες.
Το μετατρέψιμο πέσο ανταλλάσσεται με 25 πέσο στις συναλλαγές με τις κυβερνητικές υπηρεσίες και στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος.
Τα σχέδια για την αποκέντρωση και την εισαγωγή μηχανισμών της ελεύθερης αγοράς στην οικονομία του νησιωτικού κράτους —που επί δεκαετίες ήταν προσαρμοσμένη στο σοβιετικό μοντέλο παραγωγής— που δρομολόγησε από το 2011 ο Ραούλ Κάστρο, περιλάμβαναν και την ενοποίηση του διττού νομισματικού συστήματος.