Μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει μία παγκόσμια οικονομική κρίση που θα λάβαινε τρομερές διαστάσεις προειδοποίησε το γερμανικό think tank Prognos AG, σε έκθεσή του που δημοσίευσε την Τετάρτη.
Το Prognos σε ανάθεση του Ιδρύματος Bertelsmann πραγματοποίησε προσομοίωση τις επιπτώσεις μίας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας από την ευρωζώνη. Για πρώτη φορά έγινε μελέτη για τις προοπτικές της ανάπτυξης της Γερμανίας και ακόμη 42 σημαντικών βιομηχανικών κρατών και αναδυόμενων οικονομιών έως το 2020 ύστερα από μία πιθανή έξοδο από το ευρώ. Σύμφωνα με τη μελέτη, μία μεμονωμένη έξοδος της Ελλάδας θα κόστιζε στη γερμανική οικονομία 73 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2020. Συνολικά για τις 42 σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου το κόστος μίας ελληνικής εξόδους θα έφτανε τα 674 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ινστιτούτο επισημαίνει ότι μία μεμονωμένη κήρυξη πτώχευσης και έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη “θα ήταν οικονομικά διαχειρίσιμη. Στην περίπτωση όμως που δημιουργηθεί ντόμινο και ακολουθήσουν και άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, τότε η παγκόσμια οικονομία θα έπεφτε σε βαθιά ύφεση.
Ακόμη πιο δραματική θα ήταν μία έξοδος της Ιταλίας από την ευρωζώνη. Το ΑΕΠ της Γερμανίας θα συρρικνωνόταν κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ και θα έπρεπε να διαγράψει χρέος 455 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι συνολικές απώλειες για τις 42 χώρες θα έφταναν τα 17,2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις θα υφίσταντο η Γερμανία, η Κίνα (1,9 δισεκατομμύρια ευρώ), οι ΗΠΑ (2,8 δισεκατομμύρια ευρώ) και η Γαλλία (2,9 δισεκατομμύρια ευρώ).
Επιπλέον, το Prognos εκτιμά ότι μία πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας θα σήμαινε για την ίδια τη χώρα, θα σημάινε απώλειες 164 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 14.300 ευρώ ανά κάτοικο.
“Στην παρούσα κατάσταση πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αποφύγουμε το ξέσπασμα μίας πυρκαγιάς” τονίζει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Bertelsmann, Ααρτ ντε Γκέους.