Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σερβίας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα μπορούσαν να είναι περισσότερο φιλόδοξα, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη χώρα Ντάενγκ Κιμ.
"Το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση συμφώνησε πως η χώρα χρειάζεται δημοσιονομική εξυγίανση" είπε ο κ. Κιμ, κατά τη διάρκεια της 13ης Οικονομικής Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι.
"Η Σερβία χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και οι σταθερές μακροοικονομικές συνθήκες είναι προαπαιτούμενο γι' αυτό" σημείωσε.
"Η δημοσιονομική εξυγίανση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η συνέχιση μιας ευέλικτης συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι τρία αλληλοσυμπληρούμενα στοιχεία, που αυτή τη στιγμή η Σερβία έχει ανάγκη" τόνισε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.
"Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι ζωτικής σημασίας και η εφαρμογή της προϋποθέτει αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων, μια μάχη κατά της παραοικονομίας, αλλά και λιγότερα έξοδα και επιδοτήσεις, που σήμερα κοστίζουν πολλά στη Σερβία" εξήγησε.
"Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στη διοίκηση, τις κρατικές εταιρείες και την παιδεία είναι απαραίτητες, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" πρόσθεσε.
"Επίσης, η αγορά θα πρέπει να διαφοροποιηθεί, η αγορά εργασίας να απελευθερωθεί, η γραφειοκρατία και οι ρυθμίσεις να μειωθούν, η διαχείριση στην οικονομία να βελτιωθεί και η επιρροή της κυβέρνησης στην οικονομία να ελαττωθεί" κατέληξε ο κ. Κιμ.