Στουρνάρας: Δεν ισχύουν τα περί “σημαντικού” δημοσιονομικού κενού

Στα 10,4 με 10,8 δισ. ευρώ περίπου υπολόγισε το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2015 ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του μετά το τέλος του σημερινού Eurogroup.

Όσο για το πώς θα καλυφθεί το κενό, που για το δεύτερο μισό του 2014 εκτίμησε περίπου στα 5 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε με νόημα πως στη σημερινή συνάντηση έγινε μία αναγνωριστική συζήτηση και "όλες οι ιδέες έπεσαν στο τραπέζι, τίποτα δεν είναι εκτός", πιθανόν σχολιάζοντας εμμέσως με αυτόν τον τρόπο την κατηγορηματική άρνηση του Γεργκ Άσμουσεν στο ενδεχόμενο μετακύλισης ομολόγων στο οποίο είχε αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών σε σημερινή του συνέντευξη.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γ. Άσμουσεν περί “σημαντικού” δημοσιονομικού κενού, ο κ. Στουρνάρας διέψευσε ότι ισχύει κάτι τέτοιο, αν και παραδέχθηκε πως "πάντα υπάρχουν δημοσιονομικές προκλήσεις".

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα και τόνισε ότι το βάρος των κυβερνητικών προσπαθειών επικεντρώνεται τώρα στη μεγαλύτερη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ και στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί "απομείωση του χρέους", σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή/και με τη μείωση των επιτοκίων, ενώ ερωτηθείς για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι καλό θα ήταν αυτό να συμβεί πριν από τη λήξη του δημοσιονομικού προγράμματος και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εκδίδοντας περιορισμένου ύψους ομόλογα.

Νωρίτερα, τη δέσμευση του Eurogroup να παρέχει επαρκή υποστήριξη στην Ελλάδα, εφόσον αυτή τηρεί τους όρους του προγράμματός της, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του μαζί με τον επίτροπο Όλι Ρεν.

Ο Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε πως η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και σημείωσε πως οι προσπάθειες για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ξεκινούν να καρποφορούν.

Όσο για το θέμα του χρηματοδοτικού κενού που θα σημειωθεί στην Ελλάδα το 2014, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η συζήτηση αυτή θα γίνει στο Eurogroup τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, ενώ στην επόμενη συνεδρίαση του Νοεμβρίου θα συζητηθεί η έξοδος της Ισπανίας και της Ιρλανδίας από το Μνημόνιο. Η αντίστοιχη συζήτηση για την Πορτογαλία αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2014, σύμφωνα με τον ίδιο.

Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup σχολίασε πως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα πόσο μεγάλο θα είναι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας πως η αποστολή της τρόικας δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και παραδέχθηκε πως εξεπλάγη από τους αριθμούς που άκουσε στην έναρξη της συνεδρίασης, αναφερόμενος στη δήλωση του Γιεργκ Άσμουσεν ότι το χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα θα κυμανθεί μεταξύ 5 και 6 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι η τρόικα θέλει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013 η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όμως ξεκαθάρισε πως "αυτό εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση", και, με έναν αναστεναγμό, παραδέχθηκε: "Η Ελλάδα είναι πάντα δύσκολη".

Εξηγώντας τη δήλωσή του αυτή, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε πως είναι δύσκολη η ανάλυση των δεδομένων ώστε να καθοριστούν οι ανά πάσα στιγμή χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και πως είναι μία "πρόκληση" η αντιμετώπιση των προβλημάτων της με το χρέος και τα ελλείμματα, ενώ επεσήμανε πως αναμένονται περαιτέρω τεχνικές διεργασίες στα δημοσιονομικά θέματα.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Η Κομισιόν διαψεύδει τον εαυτό της για τη δήλωση Ρεν

Έτσι, καθώς η συζήτηση που αφορά στην Ελλάδα παρατείνεται τουλάχιστον για δύο μήνες ακόμα, η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να εξασφαλιστεί η θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.